Vanilia, condimentul care calmează orice durere

Puţină lume ştie, de exemplu, că stimulează apetitul sau că asigură o digestie uşoară, nu doar dă aroma senzaţională deserturilor. De asemenea, are efect analgezic asemănător aspirinei, calmând durerea de cap, de stomac sau pe cele reumatice.

Vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare, originară din America Centrală, iar proprietăţile ei miraculoase au fost dovedite încă din antichitate. Triburile aztece o foloseaua, alături de cacao, pentru aromatizarea ciocolatei. Specialiştii spun că vanilia înlătură cu succes oboseala fizică şi intelectuală, frica şi stările depresive.

“Recunoscută ca un stimulent al sistemului nervos, vanilia este totodată şi un bun remediu împotriva insomniilor : contribuie la relaxarea sistemului nervos şi la scăderea presiunii sângelui. Vanilia are şi proprietăţi antispasmodice, antiseptice şi digestive. Proprietăţile ei calmante o recomandă pentru tratarea febrei, cât şi ca remediu în problemele de hiperactivitate ale celor mici. Astfel, câteva bucăţi dintr-un baton de vanilie, tăiate foarte mărunt şi amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra”, explică dr. Danilea Stan, medic de familie.

Un excelent antioxidant

Extractul de vanilie conţine cantităţi mici ale vitaminelor din complexul B-urilor, precum niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2) şi vitamina B6. Rolul acestora este unul important pe mai multe planuri: în sintetizarea enzimelor, în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea metabolismului.

Acest condiment conţine uşoare urme de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier şi zinc. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi a fluidelor corporale, care determină ritmul bătăilor inimii şi presiunea sângelui. Fierul este esenţial pentru înmulţirea celulelor roşii şi intensifică producerea enzimelor antioxidante.

9 proprietăţi uimitoare

Un calmant natural. Aroma sa ne ajută să ne relaxăm şi combate anxietatea uşoară. Este un foarte eficient somnifer, de asemenea.

Are proprietăţi afrodisiace. În combinaţie cu ciocolata, care creşte endorfinele, proprietăţile sale sunt stimulate.

Conţine eugenol şi cumarină. Cele două substanţe au un efect analgezic asemănător aspirinei şi care este benefic în cazul durerilor de stomac, cap, reumatism şi muşchi.

Ajută la scăderea febrei.Este antibacteriană şi previne infecţiile bucale şi durerile de dinţi. Uleiul de vanilie poate reduce febra şi inflamaţiile provocare de aceasta, luptând împotriva infecţiilor ce cauzează astfel de simptome.

Reglează menstruaţia. Prin regularizarea secreţiei de hormoni precum estrogenul, vanilia ajută la reglarea menstruaţiei.

Efecte afrodisiace. Administrarea sistematică a uleiurilor esenţiale de vanilie pacienţilor ce suferă de impotenţă, disfunctii erectile, frigiditate, scăderea libidoului etc. poate ameliora aceste afecţiuni. Uleiul stimulează secreta unor hormoni precum testosteronul şi estrogenul, ceea ce conduce la reinstalarea unui comportament sexual normal.

Eficientă împotriva ciupercilor. Vanilina, una din substanţele din componenţa vaniliei şi-a demonstrat in vitro eficienţa împotriva ciupercii Candida Albicans. De asemenea, s-a constatat că vanilina este eficienta împotriva unora dintre ciupercile care deterioază alimentele.

Leac împotriva ciupercilor. Vanilina, una din substanţele din componenţa vaniliei şi-a demonstrat in vitro eficienţa împotriva ciupercii Candida Albicans. De asemenea, s-a constatat că vanilina este eficientă împotriva unora dintre ciupercile care deterioază alimentele.

Efecte antioxidante. Vanilina este un antioxidant puternic. În dozele pe care în mod normale le adăugăm în alimente, oferă o protecţie majoră împotriva oxidării proteinelor şi peroxidării lipidelor.

Planta tropicală, nelipsită din deserturi

Vanilia face parte din familia orhideelor, este o plantă erbacee tropicală, cu tulpină agăţătoare, cu frunze cărnoase şi fructe aromatice ce sunt folosite ca şi condiment. Florile se desfăşoară una câte una pe ramificatiile tulpinei.

Au o culoare gălbuie uniformă sau sunt verzi sau albe, cu petalele şi sepalele bine diferenţiate. Fructul, care este o păstaie, este aproape cilindric şi ajunge până la 20 de cm lungime. Păstăile de vanilie sau esenţa se folosesc la prepararea prăjiturilor, torturilor, checurilor, îngheţatei sau a băuturilor pe bază de fructe. De asemenea, este o mirodenie apreciată în budinci, creme şi îngheţată.

Sursa: adevarul.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *