Unul dintre cele mai frumoase locuri din lume este în ROMÂNIA – Salina Turda, minunea din adâncuri

salina Turda

Veche de mii de ani, salina din apropierea Clujului și-a regăsit strălucirea de altădată. Din 1998, de când a fost renovat, obiectivul a fost vizitat de 2,7 milioane de oameni din toate colțurile lumii. Suferinzii de boli respiratorii pot să facă diverse tratamente

La cinci kilometri de orașul Turda, pe un drum anevoios, dar practicabil, se află poate cea mai interesantă lume subterană din întreaga Românie. În vechea salină din care s-au extras în ultimii 300 de ani sute de mii de vagoane de sare, s-a amenajat o adevărată comunitate în miniatură.

Proiect de succes

Amenajată prin fonduri PHARE și renovată în urmă cu cinci ani, salina de la Turda excelează prin curățenie, bun gust, îndrăzneală arhitectonică. Poate fi luată oricând ca exemplu de orice întreprinzător care are de oferit turiștilor de pretutindeni.

De altfel, salina Turda este printre puținele locuri din țară în care am întâlnit foarte mulți turiști străini, peste medie. Slovaci, maghiari, polonezi, spanioli, nemți, ruși, portughezi sau indieni vin să viziteze minunea de sub pământ, aflată la 30 de kilometri de Cluj.

Foto: touristry.ro

Foto: touristry.ro

Viața la 10 grade Celsius

În primul rând, surprinde plăcut buna organizare. Locuri de parcare suficiente și civilizate, plăcuțe cu informații în trei limbi străine, plata cu cardul, chiar și un hotel pentru animale la doi pași de intrarea în subteran. Vizitatorii pot rămâne cât vor în „măruntaiele” pământului, depinde de fiecare, cât rezistă.

Dacă afară sunt 30 de grade, în subteran, o „groapă” adâncă de câteva sute de metri, temperatura abia depășește 10 grade Celsius. Nu de puține ori, vizitatorii vin nepregătiți și intră echipați în tricou și pantaloni scurți. Sunt și primii care ies din salină, vineți de frig, cu maxilarele încleștate.

Accesul se face pe o scară luminată modern, ce coboară adânc spre inima dealului. Biletele costă 20 de lei pentru adulţi, 12 lei pentru pensionari, 10 lei pentru elevi și studenţi, iar copiii până la trei ani au acces gratuit.

Urmează o galerie de aproape 200 de metri din care când ieși dai de un lift cu pereți transparenți. Aglomerația din fața lui te descurajează și te determină să alegi scările înguste de lemn și destul de abrupte din dreapta liftului. Sunt 13 etaje de coborât și nu sunt puțini cei care aleg această variantă. Firesc, nu același lucru se întâmplă la întoarcere.

Distracție în subteran

Odată coborât în galerie, se așterne în fața ochilor lumea subterană din apropiere de Turda. Un magazin de suveniruri, bănci peste tot, locuri de joacă pentru copii, mese de biliard și tenis de masă, bowling, un amfiteatru, o roată imensă care face o rotire completă în 8 minute și un tavan de sare înalt de 13 etaje.

Adevărata mină de sare

În stânga platoului, printr- o „gaură” uriașă, se dezvăluie adevărata surpriză a locului: alte 13 etaje în jos, la capătul cărora se întinde un lac subteran.

Luminată inteligent, o insulă artificială din lemn de pin adăpostește camere de repaus și un mic „port” din care se pot închiria bărcuțe pentru 20 de minute, în schimbul a doar 10 lei.

Fotografiatul este permis peste tot, așa că întreaga peșteră de sare este luminată sporadic de blitz-urile turiștilor care fac poze în neștire, cu gura căscată de așa minune nemaivăzută.

Aproape înghețați, vizitatorii au posibilitatea să aleagă două ieșiri. Să se întoarcă pe unde au intrat sau să parcurgă o galerie spectaculoasă, umedă și strălucitoare, lungă de 700 de metri.

Dacă aleg a doua variantă, constată, la ieșire, că se află la 5 kilometri de parcarea unde și-au lăsat mașinile. Cei mai mulți dintre turiști se întorc în frigul subteran și fac cale întoarsă, decât să meargă 5 kilometri cu soarele în față. Pe măsură ce urcă scările spre suprafață, temperatura crește vizibil, vizitatorii lepădându-și, rând, pe rând, hainele groase.

Mai multe citiți pe evz.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *