Un neuropsiholog american dezvăluie modalitatea cum poate fi reprogramat creierul pentru a fi fericit în doar 10 secunde

reteta fericirii

Un neuropsiholog american învaţă oamenii să-şi antreneze creierul să resimtă satisfacţie şi fericire, afirmând că oamenii pot simţi resentimente şi furie chiar şi după 20 de ani. Multe din experienţele negative rămân în minte, programând creierul să producă reacţii şi suferinţă.

Pentru că supravieţuirea depindea în antichitate de identificarea imediată a posibilelor ameninţări, creierul a dezvoltat obiceiul de a fi mult mai receptiv la stimuli care exprimă negativitate şi reacţionează mai puţin la experienţele pozitive. Plecând de la această teorie, neuropsihologul american Rick Hanson este de părere că oamenii trebuie să îşi antreneze creierul printr-o serie de exerciţii scurte, pentru a experimenta mai multă fericire în fiecare zi. Acesta explică în noua sa carte, „ Hardwiring Happiness“, de ce evoluţia a lăsat oamenii cu tendinţa de a acorda o atenţie mărită lucrurilor negative, mai degrabă decât celor pozitive, scrie inc.com.

În mod inconştient, oamenii se programează să fie nefericiţi ani la rând

De-a lungul timpului acumulăm o listă lungă de experienţe dureroase, care par vii şi semnificative, în timp ce avem tendinţa de a uita întâmplările plăcute. Hanson citează în cartea sa studii care arată că oamenii păstrează în amintire interacţiuni pozitive şi negative într-un raport de 1:5. Cu alte cuvinte, veţi fi afectat de cinci ori mai mult dacă şeful vă critică, decât dacă el nu vă laudă. Mai mult decât atât, cercetările au relevat faptul că unele interacţiuni negative pot ruina complet o relaţie, fie că vorbim de locul de muncă sau oriunde altundeva.

Oamenii se programează să fie afectaţi ani la rând, chiar dacă nu mai interacţionează cu persoana care le-a provocat supărare, mai degrabă decât să fie mulţumiţi de sine şi de noile experienţe oferite de viaţă. Creierul este ocupat să acumuleze şi să păstreze gânduri negative, experienţe şi griji, în loc să-şi îmbogăţească arsenalul de pozitivitate.

Mai multe citiți pe adevarul.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *