Un măr pe zi ţine doctorul departe!

mere

Două studii recente confirmă cunoscutul proverb: “Un măr pe zi ţine doctorul departe!”

În ediţia din septembrie 2007 a Jurnalul American de Epidemiologie a fost publicat un studiu ce arată că o dietă bogată în flavonoide (provenite din mere, usturoi, capşuni, afine, măceşe, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, în cazul nefumatorilor, şi cu 59% în cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileşte riscul de cancer pancreatic urmărind consumul diverşilor flavonoli, în funcţie de sursă. Astfel, merele şi usturoiul sunt foarte bogate în quercitină, spanacul şi diverse tipuri de varză conţin kempferol, iar afinele, murele, capşunile şi zmeura conţin multă mirecitină. În cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol  ca activitate preventivă este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitină, ce singură scade riscul cu 20%.

Studiul a urmărit dieta a 183518 participanţi. Datele au fost colectate în perioada 1993-1996, iar subiecţii au fost urmăriţi apoi vreme de 8 ani.

În această perioadă au fost diagnosticate 529 cazuri de cancer pancreatic. Comparativ cu cei cu o dietă săracă în flavonoide, riscul de cancer pancreatic al celor ce aveau o dietă bogată în flavonoide a fost cu 23% mai mic. Fumătorii cu o alimentaţie cu multe legume şi fructe au riscul de cancer pancreatic cu 59% mai scăzut. (1)

SITUŢIA ACTUALĂ

Conform NCI (Institutul Naţional de Cancer) în SUA sunt diagnosticate anual 38000 de cazuri de cancer pancreatic. 35000 de oameni mor din cauza acestui cancer.

Un alt studiu publicat recent în Jurnalul Toracele a arătat că gravidele ce consumă săptămânal mere nasc copii care au un risc scăzut de astm bronşic. (2)

1924 de copii au fost urmăriţi vreme de 5 ani. Dieta mamelor din timpul sarcinii a fost evaluată cu ajutorul unui chestionar. Grupele alimentare urmărite au fost : fructe, legume, sucuri de fructe, produse din cereale integrale, peşte, produse lactate, produse grase (unt, margarină). În comparaţie cu mamele ce au consumat 0-1 mere pe săptămână, cele care au consumat 4 mere pe săptămână vor diminua riscul de astm al copiilor pe care îi vor naşte cu 53%. Consumul de peşte este asociat cu o reducere a riscului de eczemă (dermatită/ inflamaţie a pielii). Comparativ cu mamele ce nu consumă deloc peşte, cele care consumă < 1 dată pe săptămână reduc riscul copiilor cu 23%, iar cele ce au consumat peşte > 1 dată pe săptămână cu 40%.

Conform Fundaţiei Americane a Astmului şi Alergiei în SUA suferă de astm şi alergii 60 de milioane de oameni. În fiecare zi 30 000 de oameni au atac de astm, 5000 de oameni ajung la camera de urgenţă, 1000 sunt spitalizaţi, 11 mor din cauza maladiei sau complicaţiilor ei.  18 miliarde de dolari se cheltuie anual pentru îngrijirea bolnavilor (10 miliarde – costuri directe, îngrijire şi spitalizare; 8 miliarde de dolari – costuri indirecte prin pierderea productivităţii şi decese premature). Pentru copiii între 5 şi 17 ani astmul este prima cauză de absenteism de la scoală, estimându-se o pierdere de 14 milioane de zile de şcoală pe an, sau echivalentul a 8 ore pentru fiecare copil astmatic. La adulţi, astmul este a patra cauză de absenteism de la locul de muncă şi duce la o pierdere de 15 milioane de ore de muncă anual sau la un cost estimat de 3 miliarde de dolari (costuri indirecte). (3)

Cercetările noi confirmă rezultatele unui studiu publicat în Jurnalul ‘Analele Oncologiei’, ediţia din august 2005. ‘Poate un măr pe zi să ţină oncologul departe’ s-a numit studiul? DA, era atunci răspunsul cercetătorilor. Ei au stabilit atunci că în comparaţie cu cei care consumă < 1 măr pe zi cei care au consumat > măr pe zi au avut o scădere a riscului de cancer. În funcţie de tipul de cancer, riscul scade în felul următor : cancer faringian cu 21%, esofagian cu 25%, colorectal cu 20%, laringian 42%, sân cu 18% şi ovarian cu 9%.

Cititi mai departe pe andreilaslau.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *