Tu știi unde este centrul României? Întrebarea de clasa a IV-a la care 8 din 10 români nu știu să răspundă!

harta romaniei

Prea puţini ştiu cum se numeşte localitatea situată exact în centrul ţării noastre. Deşi nu există măsurători precise, se pare că centrul României este localitatea Dealu Frumos, din judeţul Sibiu.

Dealu Frumos, numit cândva Şulemberg, (în dialectul săsesc Schinebärch, Šinebarχ, în germană Schönberg, în trad. „Dealu Frumos”, în maghiară Lesses, Leses ) este un sat în judeţul Sibiu, Transilvania. Aparţine de comună Merghindeal şi se situează la 89 de kilometri faţă de reşedinţa de judeţ, scrie stireazilei.ro.

Satul a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriş. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero.

Istoria tristă a localităţii a început şi aici la 1945, odată cu deportările, apoi CAP-ul şi exodul saşilor în Germania. Din 2003, cetatea a fost luată în comodat de către UAUIM Bucureşti, fiind folosită ca Centru de Studii de Arhitectură Vernaculară, calitate în care găzduieşte periodic evenimente culturale şi workshop-uri organizate de studenţi.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *