Trei metode sigure de a înmulți orhideea

orhidee

Orhideele se află cu siguranță printre cele mai iubite flori. Despre înmulțirea acestora trebuie să știți că o puteți face acasă, singuri, fără niciun fel de costuri. Fiind vorba de specii exotice, înmulțirea naturală, prin semințe, este foarte greu de realizat în România, mai ales în apartamentele cultivatorilor amatori. Mai exact, semințele de orhidee sunt foarte sensibile și cu greu germinează în pământul de la noi.

Dincolo de această sensibilitate a semințelor, obținerea acestora poate fi așteptată și 4-5 ani de la prima înflorire a plantei. Dacă în laboratoarele de specialitate se practică înmulțirea orhideelor prin semințe și fertilizarea acestora din urma prin tehnica „in vitro”, pentru un cultivator de rând, înmulțirea acestor plante prin semințe aproape că iese din calcul.

Din fericire însă există și alte metode mai accesibile.

Înmulțirea prin „pui”

Numită și înmulțirea prin keiki, este cea mai eficientă metodă de înmulțire a orhideelor. Acesti pui sau keiki sunt mici plante care se dezvolta pe tulpina florală a plantei-mamă. Dacă atmosfera este suficient de umedă, aceste formațiuni vor emite și rădăcini și vor deveni foarte ușor de desprins de pe tulpină. Dacă acest lucru nu se întâmplă (adică dacă nu au emis rădăcini), atunci putem să le stimulăm noi să o facă.

Astfel, vom înveli punctul de contact dintre keiki și tulpina într-un „bandaj” cu turbă pentru orhidee, iar ghiveciul îl vom așeza într-o tăviță cu pietriș umed. Vom avea grijă ca în permanență pietrișul să rămână umed, astfel încât vaporii de apă să învăluie planta într-un microclimat propice.

De asemenea, pe toată această perioadă planta va beneficia de căldură, lumină și umiditate. După câteva săptămâni de la aplicarea acestui tratament, keiki ar trebui să dezvolte rădăcini. Când rădăcinile ating aproximativ 5 centimetri, e semn că putem monta puieții de pe tulpina plantei-mamă în propiul ghiveci. Ghiveciul va fi umplut cu pământ de flori special sortat pentru orhidee (se găsește la florării), va avea găuri laterale și va fi dintr-un plastic transparent. Astfel am obținut o nouă orhidee.

Dar ce ne facem dacă soiul de orhidee pe care îl avem nu dezvoltă pui? În acest caz ne vom orienta spre o altă modalitate de înmulțire și anume divizarea tufei. 

Metoda se folosește doar în cazul plantelor mature (și evident la soiurile care formează tufa) care formează minim cinci pseudobulbi (niste formațiuni asemănătoare bulbilor). Se face odată cu mutarea plantei într-un alt ghiveci (operațiune care se face periodic, la 2-3 ani). Lăstarii tineri se despart de planta-mamă, cât mai fin cu putință, și se transplantează în ghivece separate.

Divizarea se face cu ajutorul unui cutter bine ascuțit si curat. În timpul operațiunii se va avea grijă să nu fie rănite rădăcinile și pseudobulbii, nu vom trage tare de planta atunci când o scoatem din ghiveci și nici nu vom face mișcări bruște. Este cea mai simplă metodă de înmulțire a orhideelor. Dar și aici, ca și la înmulțirea prin „pui” ne lovim uneori de un obstacol insurmontabil: orhideea noastră nu formează tufă.

Mai multe citiți pe agointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *