Tratamentul naturist al atacurilor de panică

atac-de-panica

Multe plante medicinale şi aromatice, cu efecte relaxante şi sedative, sunt benefice în tratamentul atacurilor de panică și al anxietății, dacă sunt alese în acord cu particularităţile organismului fiecăruia dintre noi.

Atacul de panică este o formă acută a anxietăţii care constă dintr‑un complex de reacţii fiziologice ale organismului, cu producerea de către glandele suprarenale a unor cantităţi crescute de hormoni, în principal adrenalină. Prin aportul sporit de adrenalină, se crează o stare inexplicabilă de panică, uneori cu un sentiment de moarte iminentă.

Atacurile de panică apar în orice moment din zi sau noapte şi pot dura de la câteva secunde până la o oră. Frecvenţa atacurilor variază, la intervale de câteva săptămâni sau chiar de câteva ori pe zi, manifestându‑se prin teamă, tensiune în jurul gâtului, al cefei şi al spatelui, iar intern printr‑o diaree acută.

Tratamentele naturiste

Există multe metode care pot fi de ajutor în situaţii de stres, pentru a diminua nivelul anxietăţii. Întrucât tratamentele medicamentoase cu pastile pot da dependenţă şi unele efecte secundare, se recomandă reţete naturiste care sunt sigure şi fără vreo formă de dependenţă.

S‑a dovedit că multe plante medicinale şi aromatice, cu efecte relaxante şi sedative, sunt benefice în tratamentul anxietăţii, dacă sunt alese în acord cu particularităţile organismului respectiv.

În uz intern se folosesc plante cu efecte sedative, în calmarea sistemului nervos, echilibrarea stărilor de anxietate şi reducerea palpitaţiilor, mai ales în atacul de panică:

– infuzii din flori de tei, lavandă, muşeţel şi iasomie, cu efecte în combaterea anxietăţii şi a insomniei;

– infuzie din frunze de roiniţă (Melissa), flori şi frunze de păducel şi mâţişori de salcie sau frunze de rozmarin;

– infuzie din herba de sunătoare şi talpa-gâştei cu efecte calmante şi în cazuri de claustrofobie şi agorafobie;

– infuzie din conuri de hamei şi rădăcini de obligeană;

– infuzie din rădăcini de valeriană cu efecte sedative contra stresului.

În afară de ceaiuri sunt eficiente:

– tincturile în alcool 600 din lavandă, păducel, cătuşe, măceşe, arnică, valeriana şi passiflora;

– uleiuri eterice din cătină albă, iasomie, lavandă, roiniţă şi salvie, pentru masaje pe tâmple, şi frunte şi uleiuri eterice pentru pulverizare în încăpere, din lavandă, trandafir, iasomie, chiparos, bergamotă şi ylang‑ylang.

Sub formă de băi aromatizate cu ulei eteric de lavandă, cimbru şi coada-şoricelului, se asigură un efect de relaxare şi de calmare a sistemului nervos şi în combaterea anxietăţii şi a stărilor de iritabilitate, nelinişte şi teamă.

Regimul alimentar

O dietă echilibrată poate deveni un factor primordial în tratamentul anxietăţii și al atacurilor de panică, ştiind că există alimente care reduc aceste stări anxioase, în timp ce alte alimente pot să le accentueze.

Reducerea simptomelor de anxietate se realizează printr‑un adaos de fosfor prin alimentaţie. Analizele arată că ţelina conţine mai mult fosfor decât orice altă legumă şi se recomandă a fi consumată sub formă de salată, având efect de diminuare a nivelului hormonilor de stres.

În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, dar şi seara, se bea câte un pahar cu suc de morcov, amestecat cu suc de mere, într‑o cură de 14 zile.

Mai multe citiți pe ziarulluimina.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *