Totul despre virusul Molluscum Contagiosum

molluscum-contagiosum

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM este o afectiune cutanata contagioasa , determinata de MCV (molluscum contagiosum virus) care determina aparitia unor leziuni cu aspectul unor „perle ” (pot fi confundate cu banalele cosuri) . Virusul apartine familiei Poxviridae . MCV este cunoscut si sub denumirea molluscipoxvirus .

MCV nu infecteaza animalele!
Se intalneste mai frecvent la copii cu varsta de pana la 15 ani , aproximativ în 80% din cazuri fiind copii cu varsta între 1 si 4 ani ! Atunci cand apare la persoane tinere sau adulti , sunt transmise frecvent pe cale sexuala si poate fi încadrata în acest caz în categoria BTS ( bolilor cu transmitere sexuala ) .

Molluscum contagiosum poate fi contactata prin intermediul lenjeriei – hainelor infectate , prosoape etc sau prin contactul direct cu leziunile , cel mai adesea prin contact direct piele – piele , inclusiv contact sexual sau prin atingerea sau ” exprimarea ” intentionata a leziunilor .

Adultii cu sistem imunitar slabit sunt mai suscceptibili pentru infectare .
Pentru ca majoritatea persoanelor au în mod normal o rezistenta la MCV , în general nu se recomanda parintilor sa nu trimita la scoala copiii care au molluscum contagiosum ! Totusi este recomandata atentie în ceea ce priveste folosirea obiectelor personale ( prosoape , îmbracaminte ) !

Sunt 4 tipuri de MCV :

– MCV- 1 ( cel mai frecvent )
– MCV -2 ( cel mai adesea la adulti , cu transmitere predominant pe cale sexuala)
– MCV- 3
– MCV- 4

Molluscum contagiosum poate afecta orice reginue a corpului . Cel mai adesea se întalneste la nivelul trunchiului , fetei , mainilor si picioarelor . Virusul se poate extinde de la o zona la alta a corpului . Este o afectiune contagioasa pana la disparitia leziunilor cutanate !

De la momentul infectarii pana la aparitia leziunilor pe piele poate sa treaca o perioada variabila de timp : între 7 zile si 6 luni ! Apar lezini mici , de culoare perlata sau rosiatica , ferme la palpare , cu diametru de 1- 5 mm .

Cand transmiterea leziunilor s-a realizat pe cale genitala , localizarea leziunilor este la nivel genital .

TRATAMENT 

Molluscum contagiosum poate dispare si fara tratament , spontan , dupa 6 – 12 luni !

Cel mai adesea se recomanda tratament :

– chiuretarea leziunilor
– crioterapie
– laserterapie

COMPLICATII

– infectarea leziunilor ( mai ales la pacientii cu dermatita atopica )
– eczema
– cicatrici
– complicatii oculare – în cazul leziunilor de molluscum din jurul ochilor ( conjunctivita , keratita)

MASURI DE PREVENIRE
– igiena adecvata a mainilor – spalati-va des pe maini, ai ales daca cinev din casa este infectat
– atingerea leziunilor – nu atingeti , nu zgariati si nu rupeti leziunile ! Daca atingeti leziunile , spalati-va apoi foarte bine pe maini cu apa si sapun !!
– raderea zonei – nu va radeti în zona afectata , pentru ca puteti favoriza aparitia unor leziuni noi !
– folositi doar lucrurile personale – prosoape , obiecte de îmbracaminte
– contactul sexual – evitati contactul sexual pana cand leziunile de molluscum nu sunt vindecate complet ! Prezervativul nu ofera protectie toala împotriva infectarii cu MCV ( virusul poate patrunde prin ariile neacoperite de prezervativ )

Sursa: sanatate.bzi.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *