Tofu, aliment miraculos – rețete

tofu

Tofu este un aliment natural, tradițional, în Orientul Îndepărtat în special China. Cuvântul tofu a intrat în limba română din limba japoneză, care la rândul ei l-a împrumutat din chinezescul doufu care înseamnă bob fermentat. Tofu are în compoziție boabe de soia, apă și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, similară producerii brânzeturilor.

Tofu – sau brânză de soia, cum i se mai spune – se prepară cu un coagulant acid de tipul lămâii sau oţetului. Folosit în reţete, tofu se comportă ca un burete, absorbind orice aromă. Devine şi o prăjitură dacă e amestecat, de exemplu, cu cacao şi îndulcitor, tofu transformându-se într-o delicioasă crema cu aromă de ciocolată. Poate fi folosit prăjit cu diverse feluri de mâncare ca şi cum ar fi carne, chifteluţe cu tofu, hamburgeri cu tofu sau amestecat cu ouă, pentru omletă. Când este îngheţat, poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocată. Folosit mai ales în bucătăria asiatică şi în dietele vegetariene, tofu a pătruns în bucătăriile de pe toate continentele. Preparat cum trebuie, constituie o foarte bună alternativă la carne.

Combinată cu mirodenii, tofu se poate folosi şi la pizza, în sandvişuri, în omlete sau paste, înlocuind perfect carnea şi brânza, atât în dieta vegetarienilor, cât şi a celor care ţin post alimentar. Tofu are mai multe sortimente: natur, în ulei, sărat, afumat, cu condimente (mărar, ardei sau chimen). Consistența sa moale şi gustul delicat îl fac o mâncare agreată de mai toată lumea. Sursă importantă de proteine pentru vârstnici, poate fi consumat însă şi de copii, în amestec cu fructe sau legume. În plus, poate fi preparat în orice mod: fiert, prăjit sau la grătar.

Calciul existent în tofu este un tonic al oaselor, menţine tensiunea arterială în limita normală şi previne apariţia unor forme de cancer. Soia din care se prepară tofu conţine o substanţă care împiedică tumorile să se „îngraşe cu substanţele din organism”. Chinezii consideră tofu drept un aliment cu “energie răcoroasă”, ceea ce contribuie la înlăturarea factorului patogen numit şi ”căldura verii”, care atacă stomacul şi plămânii. Este un aliment indicat bolnavilor de diabet. Cei care se confruntă cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să consume zilnic 60 de grame de tofu.

Americanii produc chiar şi un sortiment de îngheţată, „tofutii”, care are ca ingredient principal tofu. Mai puţin grasă decât cea cu lapte, “tofutii” are un conţinut redus de acizi graşi saturaţi şi nu conţine colesterol.

Preparate de post

Salată picantă cu tofu

  • Ingrediente: 400 g tofu, 200 g morcovi, 200 g maioneză din soia, o căpăţână de usturoi, verdeaţă (mărar, pătrunjel)
  • Preparare: Se râde pe razătoarea mare tofu, morcovul şi usturoiul, după care se amestecă cu maioneză. Preparatul se ornează cu verdeaţă tocată.

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *