Tămâia are efecte anti-depresive şi psiho-active

tamaie

Arderea tămâiei este o practică veche, cu substrat profund religios. Încă din Vechiul Testament, tămâia era o jertfă de mare preţ pe care preoţii lui Dumnezeu trebuiau să o aducă seara şi dimineaţa, pentru a tămăia altarul templului. Magii de la răsărit când au mers să se închine pruncului Iisus, au adus cu sine tămâie, smirnă şi aur, ca daruri scumpe potrivite unui Împărat.

Astăzi, tămâia este indispensabilă la săvârşirea Sfintei Liturghii, şi este folosită la majoritatea serviciilor religioase: nuntă, înmormântare, botez sau sfinţirea casei. Aşa cum spuneau proorocii Vechiului Testament, după lui Iisus şi formarea Bisericii, tămâia se va aduce ca jertfă fără de sânge lui Dumnezeu de la răsăritul soarelui până la apus, la cădire.

Miros de “bună mireasmă”

În creştinism, tămâia aduce un miros de „bună mireasmă”, adică de sfinţenie, de curăţire. Tămâia este un simbol de rugăciune şi neprihănire. Fumul de tămăie care se ridică spre cer a fost asemănat cu mireasma rugăciunii care îi place lui Dumnezeu. Tămâierea sau cădirea preotului asupra icoanelor este semn de veneraţie a sfinţilor, iar când se tămâiază lucruri – cum este apa pentru aghiasmă, are loc un proces de sfinţire, de purificare şi de prefacere a unui element fizic într-unul cu virtuţi metafizice.

Tămâierea este de fapt un schimb pe care îl facem cu Dumnezeu. Noi îi aducem rugăciune şi miros de tămâie, iar El ne trimite în schimb harul Duhului Sfânt.

Tămâia ca antidepresiv natural

Închinătorii creştini cred că arderea de tămâie are doar o semnificație simbolică. Liderii religioși au susținut însă timp de milenii că fumul de tămâie este bun pentru suflet. Astăzi, chiar şi biologii atestă faptul că tămâia este benefică pentru sănătatea noastră psihică.

O echipă de oameni de ştiinţă din întreaga lume, inclusiv cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au analizat efectele tămâiei asupra minţii şi descriu modul în care arderea de tămâie – mai precis a rășinei din planta Boswellia activează canalele ionice din creier care atenuează anxietatea sau depresia.

În ciuda informațiilor provenite din textele antice, elementele constitutive ale plantei Bosweilla au fost abia recent investigate pentru efectele lor asupra psihicului. Studiile efectuate pe şoareci au arătat că acetatul de incensole – un constituent din răşina de Boswellia are capacitatea de a reduce stările de anxietate şi de a provoca un comportament antidepresiv.

Studii recente

Pentru a determina efectele psihoactive ale tămâiei, cercetătorii au administrat acetat de incensole la şoareci. Ei au descoperit că zonele afectate din creier sunt implicate şi în emoţii, precum și în circuitele nervoase deteriorate de anxietate şi depresie.

Concret, acetatul incensole activează o proteina numită TRPV3 prezentă în creierul mamiferelor, care are un rol important în percepția căldura pielii.

Aceste studii sunt o deschidere spre o neurobiologie modernă, care ne ajută să înţelegem modul în care tămâia funcționează pe obiective specifice la nivelul creierului şi cum influenţează ea bolile sistemului nervos.

Acest studiu confirmă de fapt ceea ce practicile religioase vechi au susţinut dintotdeauna, şi anume că tămâia te înfiorează profund şi te încălzeşte energtic şi spiritualmente.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din America, tulburare depresivă majoră este principala cauză de invaliditate a persoanelor cu vârste între 15 – 44 din Statele Unite.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *