Studiu: Cât de periculoşi sunt microbii care se transmit în metrou

metrou

Barele de la metrou, despre care se presupune că sunt acoperite cu germeni nocivi, nu sunt atât de periculoase precum credeţi.

Cercetătorii de la Harvard, împreună cu Autoritatea de Tranzit din Massachusetts, au colectat mostre biologice din sistemul de tranzit din Boston, de pe scaune, pereţi, stâlpi, mânere şi automate de bilete, după care au făcut analize de ADN pentru a descoperi tipurile de microorganisme existente. Studiul poate fi văzut online în mSystems.

S-a descoperit că toate suprafeţele au fost contaminate cu bacteriiîn general inofensive pentru pielea umană, inclusiv diferite tulpini de Propionibacterium, Corynebacterium, stafilococi şi streptococi, printre altele. Unele tulpini ale acestor bacterii pot provoca boli în anumite circumstanţe, dar toate sunt purtate de oameni sănătoşi şi de obicei nu cauzează probleme.

De asemenea, germeni transmisibili pe cale orală au fost găsiţi pe stâlpi – la nivelul gurii, precum şi microbi care pot infesta pielea – pe mânere. Pe automatele de bilete în aer liber s-au găsit microbi care sunt predominanţi în sol şi aer.

„Am verificat în mod special microbi ce pot fi dăunători”, a declarat autorul principal al studiului, Curtis Huttenhower, un profesor asociat la Harvard. „Dar, chiar dacă ne gândim că metroul este infestat, sistemul de tranzit are doar un fel de microbi care se transmit prin simpla strângere a mâinilor oamenilor.”

Sursa: ell.blogs.nytimes.com, ziarulromanesc.net

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *