Sfaturi pentru grădinărit: tratament pentru mana la roșii în solar, când și cum stropim pentru ”a vindeca” tomatele afectate

Foto: www.rodalesorganiclife.com

Foto: www.rodalesorganiclife.com

Tratamentele pentru mana roșiilor din solar sunt extrem de eficiente dacă sunt administrate la timp, de la primele semne ale bolii!

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli la cultura de roșii, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By. Boala afectează mult productivitatea și calitatea roșiilor, așa că măsurile de prevenire sunt esențiale pentru a proteja cultura.

Cum recunoaștem mana roșiilor

Mana atacă organele aeriene ale plantei – frunze, tulpini, flori și fructe. ”La vârful frunzelor sau pe marginea acestora, apar pete mari, de formă neregulată, de culoare verzuie, cu aspect de „opărit”. În condiții de umiditate atmosferică ridicată și temperatură moderată, în dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile. Cu timpul, zonele atacate se brunifică, apoi se necrozează iar frunzele se usucă. Pe tulpină apar pete brune, uleioase”, explică specialiștii companiei Marcoser, furnizor de inputuri pentru legumicultură.

Ei atrag atenția că foarte frecventă și păguboasă este forma de atac pe fructe, care sunt infectate începând cu primele faze de dezvoltare, până aproape de maturare. ”Atacul debutează de regulă, la locul de inserție a pedunculului fructelor sub forma unor pete mari, de culoare brun-măslinie, care se măresc cu rapiditate, devin brune și cuprind în scurt timp fructele în întregime. Fructele insuficient dezvoltate și atacate de acest patogen au aspect rugos și sunt tari la pipăit. De regulă, fructele atacate se desprind și cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului. Pe aceste fructe căzute apare ca și pe frunzele atacate, un puf fin albicios care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile”, mai spun specialiștii Marcoser despre atacul manei la roșii.

Cum prevenim mana tomatelor

Măsurile de prevenire a manei roșiilor trebuie să aibă în vedere următorii pași:

  • utilizarea mulcirii totale a suprafeței serei/solarului pentru diminuarea umidității relative a aerului;
  • ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor (frunzele din apropierea solului, până la primul etaj de fructe);
  • irigarea culturilor prin sisteme de irigare prin picurare;
  • aerisirea corespunzătoare în sere și solarii.

Tratamente pentru mana roșiilor

Pentru tratarea manei la roșiile din solar, în cazurile grave de apariție a bolii sau sau când sunt condiții deosebit de prielnice pentru apariția și evoluția manei se vor efectua tratamente foliare cu: Funguran, Melody Compact, Ridomil Gold Plus, Manoxin, Alcupral, Mikal, Aliette, Previcur 607 SL și Acrobat MZ.

Pentru prevenirea apariției manei se pot folosi următoarele fungicide: Pergado MZ, Ridomil Gold Mz, Bravo, Cabrio Top, Ortiva, Topsin, Curzate Super, Equation Pro, Curzate Manox, în dozele omologate pe suprafață.

Articol relatat de portalul agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *