Sfântul Paisie Aghioritul: „Cele mai multe boli încep de la supărare”

Starea sufletească are o influență covârșitoare asupra sănătății trupești. Așa se explică și faptul că unii oameni se chinuie fără ca medicii să le găsească ceva rău în trup. Analizele ies bune, și totuși ei se simt rău.

Se poate iarăși ca cineva să fie sănătos din punct de vedere medical, însă dacă are ceva care îl tulbură sufletește, poate fi considerat bolnav.

Părintele Paisie Aghioritul spunea că majoritatea bolilor sunt cauzate de supărare.

„Toți oamenii au câte un punct sensibil. Și de aceea o supărare pe unul îl va lovi în stomac, pe altul în cap”.

Cel care are o supărare puternică în cele din urmă va sfârși prin a se îmbolnăvi trupește dacă nu se străduiește să înlăture amărăciunea ce-l stăpânește.

Cel mai bun medicament pentru o boală, spunea Gheronda Paisie, este bucuria. Însă nu este vorba despre o bucurie lumească, un lucru care satisface vreo dorință a trupului, ci de bucuria duhovnicească, ce veselește sufletul.

Această bucurie aduce harul lui Dumnezeu în ființa celui robit de supărare și împrăștie toată amărăciunea.

„Bucuria duhovnicească are cea mai mare putere tămăduitoare pentru toate bolile. Ea este alifia dumnezeiască care închide rănile”.

Dacă bucuria ajută la vindecarea bolilor, mâhnirea și supărare le înrăutățește.

„Atunci când cineva are o stare sufletească bună, durerea trupească se ușurează. Iar când nu are, starea rea sufletească îi agravează sănătatea”.

Așa se întâmplă că unor bolnavi incurabili care au un moral ridicat și sunt veseli sufletește, medicii le dau mai multe șanse de supraviețuire. Tihna și bucuria lor sufletească este dată de credința în Dumnezeu și de atitudinea lor de a se supune voi Sale și de a se lăsa în grija Lui.

„Ia drept pildă un bolnav de cancer căruia medicii nu mai au ce să-i facă. Dacă crede în Dumnezeu și se află într-o atmosferă duhovnicească veselă, poate trăi mai mult, altfel se poate topi de supărare și să se stingă în câteva săptămâni”.

De aceeași părere este și doctorul creștin Pavel Chirilă, care spune că bolnavii care au credință, se roagă și se spovedesc, suportă mai ușor boala și influențează evoluția ei prin starea lor sufletească bună.

Sursa: lataifas.ro

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *