Cum să cultivi un lămâi acasă

Unele citrice pot fi crescute mai greu in casa decat altele, insa, din fericire, lamâiul poate fi plantat cu usurinta chiar pe balcon sau in curtea casei.

Cand iti cultivi propriile fructe, vei putea vedea diferenta de gust si de aroma si vei putea evita contactul cu substantele chimice folosite in culturile conventionale. Iata cateva instructiuni despre cum sa-ti cultivi proprii lamâi:

Lămâiul

Se recomanda achizitionarea unui copac tânar (de 2-3 ani) pentru cele mai bune sanse de rodire. Cumpara un ghiveci din lut sau lemn(cu multe gauri pe fundul ghiveciului) si mai mare decat copacelul cumparat (cand va creste, vei avea nevoie de un ghiveci adanc de aproximativ 30-40 cm si un diametru de 43-50 cm).

Pune copacelul in ghiveci si umple zona de drenaj cu pietre pentru o mai buna circulatie a aerului. Umple ghiveciul cu pamant, insa nu uita ca poti gasi pamânt special pentru citrice, care iti poate mari sansele de succes. Pentru rodire timpurie e posibil ca lamâiul sa necesite altoire.

Acestea sunt pregatirile principale. Copacul are nevoie de lumina de la soare 8-10 ore pe zi, apa cu regularitate (dar nu prea multa). De preferat este ca lamâii sa stea cât mai mult la lumina naturala, preferabil pe balcon sau in gradina deoarece au nevoie de curenti de aer.

Lamâile au nevoie de regula intre 6-9 luni pentru a se coace, cand prind culoare si sunt destul de moi la atingere – atunci sunt gata. Lamâii sunt în topul plantelor ce pot fi crescute si in apartament datorita parfumului lor deosebit si florilor albe gingase.

Lamâiul poate creste si din seminte.

Iata de ce ai nevoie in acest caz:

 • O lamaie organica pentru ca cele ne-organice nu contin seminte care incoltesc
 • Sol fertil, preferabil cu vermiculit, turba, perlit si ingrasaminte naturale (compost organic)
 • Un ghiveci pentru plantare (larg de 15 cm si adanc de 15 cm)
 • Un ghiveci pentru perioada de rodire (larg de 60 cm si adanc de 30 cm)
 • O locatie insorita si /  posibil o lampa pentru crestere

Iata care sunt pasii:

 • Desfa o lamaie si inlatura un sambure. Inlatura toata pulpa de pe el pentru a reduce riscul de putezire.
 • Il poti pastra peste seara intr-o cana cu apa calduta pentru a te asigura ca este curat, dar in acelasi timp nu este uscat
 • Trebuie sa plantezi samburele imediat (nu trebuie sa se usuce). Samburele trebuie sa fie inca umed cand este ingropat in pamant. Planteaza sâmburele la 1,25 cm pana la mijlocul ghiveciului.
 • Foloseste o sticla cu vaporizator pentru a stropi pamantul direct deasupra samburelui.
 • Acopera ghiveciul cu un strat de pietricele de râu.
 • Plaseaza ghiveciul intr-un loc cald, luminos.
 • Stropeste pamântul cu apa din când in când. Pamântul trebuie pastrat doar umed, nu trebuie udat in exces.

Dupa doua saptamâni ar trebui sa iasa un vlastar. Daca nu se intampla asta si observi ca planta nu are suficienta lumina, plaseaza o lampa lânga aceasta pentru a suplimenta lumina de la soare.

Planta trebuie sa aiba pamantul umed si cel putin opt ore de lumina pe zi si trebuie sa primeasca doze moderate de ingrasamant organic saptamanal.

Trebuie acordata atentie insectelor si bolilor care pot ataca planta. Protejeaza tanarul lamai inlaturand frunzele galbene.

Cand planta creste si nu mai incape in ghiveci, se muta in ghiveciul mai mare. Mutarea dintr-un ghiveci in altul este foarte similar cu procedeul folosit la plantare.

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *