Riscurile unei operaţii de bypass gastric

Operația de bypass gastric combină obţinerea unui stomac mic, pentru a limita aportul de alimente, cu un bypass al duodenului și al altor segmente ale intestinului subțire, pentru a provoca malabsorbție (capacitate scăzută de a absorbi calorii și nutrienți din alimente).

Tipuri de bypass gastric

Bypass gastric Roux-en-Y (RGB): Această operație este cea mai frecventă intervenție chirurgicală de bypass gastric în S.U.A. Stomacul e micşorat prin capsarea unei părți a acestuia sau prin bandelete verticale. Astfel, pacientul nu va mai putea mînca mult. Apoi, o secțiune în formă de Y a intestinului subțire este atașată la stomac pentru a permite alimentelor să ocolească duodenul și prima porțiune a jejunului. Acest lucru determină o reducere a caloriilor și a absorbției nutrienților. Procedura poate fi făcută cu un laparoscop (un instrument subțire, asemănător unui telescop, pentru vizualizarea în interiorul abdomenului), implică incizii mici și, în general, un timp de recuperare mai rapid.

Bypass gastric extensiv (deturnare biliopancreatică): În această operație de bypass gastric mai complicată, partea inferioară a stomacului este îndepărtată. Ceea ce rămîne este conectat direct la segmentul final al intestinului subțire. Deși această procedură asigură succesul pierderii în greutate, nu este folosită la fel de mult, din cauza riscului ridicat de deficiențe nutriționale.img-med-rny-gastric-bypass

De reţinut

Operația de bypass gastric cauzează malabsorbție. Restricţionarea consumului de alimente generează mai multă pierdere în greutate decît operațiile de restricționare cum ar fi bandeletul gastric, care scad doar consumul de alimente.

Persoanele care au operație de bypass pierd în general două treimi din greutatea excesivă, în decurs de doi ani.

Cu cît chirurgia by-passului gastric este mai extinsă, cu atît este mai mare riscul de complicații și deficiențe nutriționale. Persoanele care suferă ocoluri extinse ale procesului digestiv normal necesită nu numai monitorizarea strictă, ci și utilizarea pe parcursul întregii vieți a alimentelor și a medicamentelor speciale.

Riscuri

– Întinderea stomacului (stomacul devine mai mare cu timpul, ajungînd la dimensiunea originală)

– Erodarea benzii (banda care închide o parte a stomacului se dezintegrează)

– Desprinderea suturilor (banda și capsele se desprind, inversînd procedura)

– Scurgerea conținutului stomacului în abdomen (acest lucru este periculos deoarece acidul poate eroda alte organe)

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *