Prunele au beneficii uriașe pentru sănătate

Este sezonul prunelor, motiv pentru care medicii ne recomandă să profităm din plin de multiplele beneficii pe care aceste fructe le aduc sănătății.

Comoara pe care prunele o ascund în compozitia lor este resveratrolul, un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum, de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Fructele-vedetă ale toamnei însumează o serie de proprietăți care contribuie la menținerea sănătății, printre care: proprietăți diuretice, de stimulare a sistemului nervos, decongestive, hepatice, dezintoxicante și laxative. În plus, prunele ameliorează stările inflamatorii ale ficatului și splinei.

Studii recente au arătat că oamenii care consumă zilnic timp de 3 săptămâni cel puțin 6 prune proaspete sau uscate au mai puține probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL și cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

Iată care sunt celelalate beneficii ale consumului de prune:

1. Sunt un puternic laxativ natural

Sucul de prune contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar și la eliminarea excesului de grăsimi. Astfel, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, este recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

2. Îmbunătățesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroză, colecist, hipertensiune și rinichi

3. Întăresc sistemul imunitar

Prunele ajută la întărirea sistemului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții.

4. Stimulează memoria

Studiile arată ca un consum de cel puţin trei prune pe zi ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.

5. Previn bolile de inimă

Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

6. Protejează împotriva cancerului și îmbătrânirii celulare premature

Prunele sunt o sursă prețioasă de antioxidanți, care protejează celulele sănătoase ale organismului și împiedică instalarea diverselor tipuri de cancer sau îmbătrânirea celulară.

7. Sunt benefice pentru oase

Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

8. Combat anemia

Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

9. Îmbunătațesc vederea și esteticitatea pielii

Prunele sunt o sursă generoasă de vitamina A și beta caroten. Aceste două vitamine sunt esențiale pentru sănătatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculară) și a membranelor mucoase de la nivelul pielii.

10. Reglează greutatatea corporală, fiind ideale în diete

În ciuda gustului dulce foarte plăcut, prunele sunt slab calorice și nu conțin grăsimi saturate, ci doar nutrienți benefici sănătății (minerale, vitamine și fibre). Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi.

Sursa: antenasatelor.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *