Prof. dr. Leon Zăgrean despre cum ne putem antrena mintea să vindece boli

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, a explicat pentru Adevărul Live cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Neuroştiinţele îmbină cunoaşterea anatomică a creierului cu înţelegerea unor concepte mai abstracte, la limita cu filozofia: gândirea, limbajul şi, desigur, conştiinţa.

Profesorul doctor Leon Zăgrean, cel care a fondat Catedra de Neuroştiinţe din cadrul UMF „Carol Davila“, a venit la Adevărul Live pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine secretele creierului şi ce ar trebui să facem pentru ne stimula calităţile vindecătoare ale propriei minţi.

Specialistul dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Cât de puternică este mintea umană

Noţiunea de sănătate este înţeleasă destul de diferit de oameni. în România, de exemplu, sănătatea se referă la buna funcţionare a tuturor organelor.

O definiţie mai largă a sănătăţii este cea dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că sănătatea este o stare de bine  din punct de vedere fizic, psihic şi social, chiar dacă există o perturbare a unui organ, spune prof. dr. Leon Zăgrean.

Din punct de vedere ştiinţific, mintea nu a facut parte din obiectul cercetării ştiintifice, ci creierul, din punct de vedere structural. Sigur că este oarecum un paradox al ultimilor 400 de ani. Omul se defineşte prin ceea ce face mintea. Creierul uman e o structură care exprimă conştiinţa. Prin el, mintea sau conştiinţa se exprimă, se actualizează.

Neuroştiintele abordează din punct de vedere ştiinţific creierul.

Sigur că nu putem separa mintea de creier, dar mintea e un fenomen mai complex decât creierul. Conştiinţa este cea care actualizează şi conştitizează această dimensiune a informaţiilor depozitate în creier.

Nu pot să accept că informaţia din creier ar fi doar ceea ce învăţăm pe parcursul vieţii, ci şi ceea ce au învăţat predecesorii biologici. Noi suntem în mod cert o continuitate a tot ceea ce au învăţat strămoşii noştri. Suntem echivalentul materialului genetic, afirmă dr. Zăgrean.

Un cuvânt pe care învăţăm să îl rostim în primii ani de viaţă este deja stocat sub formă de informaţie ancestrală.

Orice individ învaţă mult mai uşor limba maternă decât o limbă străină. De exemplu, un copil născut în România, din părinţi români, care este transferat într-un alt mediu, o altă ţară, cu un alt limbaj, unde nu intră în contact cu părinţii lui biologici, va învăţa mult mai greu limba persoanelor cu care este înconjurat, adaugă medicul.

Informaţia se organizează la nivel molecular sau chiar submolecular. Unii vorbesc chiar şi de o amprentă electrochimică a moleculei. Cu alte cuvinte, un gen de câmp care însoţeşte această substanţă.

Pe măsură ce mergem spre profunzimile materiei fizice, ajungem, sper final la un amestec de energie şi informaţie la nivel cuantic. Existenţa timpului şi a spaţiului în acest punct nu mai au valoare, iar diferenţele dintre molecule sunt aproape insesizabile.

Mai multe citiți pe adevarul.ro

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *