Prima femeie din lume care a beneficiat de un transplant de față a decedat

Foto: firststreetconfidential.com

Foto: firststreetconfidential.com

Prima pacienta din lume care a beneficiat de un transplant de față, franțuzoaica Isabelle Dinoire, operată în 2005 la vârsta de 38 de ani, după ce fusese desfigurată de câinele său, a murit după o lungă suferință, a informat marți spitalul universitar din Amiens (nord), care a ținut-o sub observație în urma intervenției, relatează AFP.

Isabelle Dinoire a murit la 22 aprilie, însă decesul nu a fost făcut public pentru a respecta intimitatea familiei, a precizat spitalul într-un comunicat. Potrivit cotidianului Le Figaro, care a dezvăluit primul informația, Isabelle Dinoire a suferit în ianuarie un nou acces de respingere a grefei și a pierdut o parte din mobilitatea buzelor, informează AGERPRES.RO.

Tratamentele dure anti-respingere pe care trebuia să le urmeze toată viața a favorizat apariția a două boli de cancer, precizează ziarul. Desfigurată de câinele său, Isabelle Dinoire a fost, în 2005, prima persoană din lume căreia i s-a făcut o grefă facială triangulară compusă din nas, gură și mandibulă.

Intervenția a fost realizată în premieră de o echipă alcătuită din profesorul Jean-Michel Dubernard, chirurg francez recunoscut pe plan mondial pentru a fi realizat prima grefă de mână în 1998 și de profesorul Bernard Devauchelle, specialist în chirurgie maxilo-facială.

Transplantul a fost posibil datorită unei donatoare aflată în moarte cerebrală, cu autorizația familiei acesteia.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *