Previne INFARCTUL, ANEMIA, OSTEOPOROZA. Iată despre ce legumă este vorba

pastarnac

Deşi este nebănuit de sănătoasă, fiind bogată în numeroase vitamine şi minerale, această legumă este dispreţuită, pe nedrept, în bucătăria românească.

Înrudit cu morcovul şi pătrunjelul, păstârnacul este o rădăcinoasă folosită în principal la prepararea supelor şi a tocăniţelor. Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, minerale, fibre dietetice, acid folic, potasiu şi vitamina C, are proprietatea de a reduce riscul de apariţie a unor boli necruţătoare.

Stimulează sistemul digestiv

Datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, păstârnacul este eficient în stimularea sistemului digestiv, în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi în reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, conferă senzaţia de saţietate, fiind ideal în curele de slăbire.

Sărac în grăsimi saturate

Păstârnacul conţine cantităţi foarte mici de grăsimi saturate, având mai puţin de un gram la 200 de grame. Acest tip de grăsimi cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin mărirea nivelului de colesterol din sânge.

Previne osteoporoza

Bogat în vitamina K, consumul de păstârnac ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge şi la stimularea dezvoltării celulare. Consumul adecvat de vitamina K reduce şi riscul de osteoporoză.

Previne anemia

200 de grame de păstârnac conţin mai bine de 20% din necesarul zilnic de acid folic, cunoscut şi sub denumirea de vitamina B9. Această vitamină ajută la producţia de ADN şi ARN şi previne anemia, în special în timpul sarcinii.

Are efect antioxidant

Această rădăcinoasă este bogată şi în vitamina C, care stimulează producţia de colagen, participă la metabolismul grăsimilor şi este un antioxidant foarte puternic.

Reduce riscul de infarct

Fiind atât un mineral, cât şi un electrolit, potasiul este esenţial pentru funcţionarea corectp a muşchilor, inimii şi oaselor. Consumul regulat de alimente bogate în potasiu, precum păstârnacul, reduce riscul de infarct şi hipertensiune. Totuşi, păstârnacul nu este recomandat persoanelor în vârstă şi celor ce consumă medicamente pe bază de ibuprofen.

Mai mult, pe fiisanatos.info

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *