Povestea bosniacului care vorbeşte fluent 56 de limbi: cum se descurcă poliglotul în limba română

muhamed-mesic

Muhamed Mešić, un bosniac în vârstă de 32 de ani, poate vorbi fluent în 56 de limbi, printre care portugheză, japoneză, georgiană, ebraică, letonă şi chiar română, dar spune că în realitate înţelege peste 70 de limbi.

Poliglotul şi-a descoperit talentul remarcabil de a învăţa rapid să comunice în alte limbi dintr-o pură întâmplare, la vârsta de cinci ani, pe când era în vacanţă cu familia în Grecia.

Muhamed îşi aminteşte că era capabil, ascultându-i pe localnici vorbind între ei, să înţeleagă ce spun aceştia din situaţiile în care se aflau, iar la sfârşitul vacanţei a putut să-şi ajute tatăl să comunice cu un mecanic grec care le repara maşina, spre uimirea tuturor. Ulterior, Muhamed a învăţat suedeză de la soldaţii care stăteau în oraşul lui în timpul Războiului Civil din Bosnia şi după conflict a mers într-o călătorie în Ungaria, unde a reuşit să înveţe maghiara.

„În prima mea călătorie în Ungaria, după război, bunica mea mi-a cerut să nu învăţ maghiară, spunea că nu am nevoie de ea. Când ne-am întors, mi-a fost teamă să-i spun adevărul“, a declarat Muhamed pentru The Jewish Journal.

Autismul, o cauză a capacităţilor sale extraordinare de învăţare a limbilor străine

În urma unui control medical, s-a dovedit că Sindromul Asperger de care suferă Muhamed, o formă uşoară de autism, este cel care îi permite să înveţe limbile noi atât de uşor, uneori chiar neintenţionat. El îşi aminteşte că, odată, un prieten i-a cerut să înveţe letonă pentru a-l însoţi într-o călătorie de afaceri, şi a reuşit să vorbească fluent limba baltică în doar două săptămâni, cu ajutorul filmuleţelor de pe YouTube, două cărţi şi 43 de desene animate.

Întrebat cum a ajuns să vorbească limba ebraică, bărbatul a povestit: „Când aveam 12 ani, am ascultat o emisiunea la radio cu preşedintele comunităţii evreieşti din Bosnia. Am intrat în direct şi l-am întrebat cum pot învăţa cele trei limbi ale iudaismului – ladino, idiş şi ebraică. El a râs şi a întrebat: «pe toate deodată?» şi mi-a recomandat să încep cu ebraica. La acel moment am avut, de asemenea, un bun prieten care a păstrat toate casetele video ale tuturor ediţiilor Eurovision de-a lungul anilor. Aşa am început să învăţ ebraică: recitând cântecele Israelului din concurs.“

Pasiunea sa îi ocupă cea mai mare parte din timp

Muhamed Mešić este 100% dedicat pasiunii sale pentru limbi străine şi dedică cea mai mare parte din timp studiindu-le şi exersând. Deşi recunoaşte că nu prea mai are timp liber, bosniacul spune că pasiunea sa îl face să se simtă fericit şi împlinit.

„Voi fi sincer. Petrec în jur de 200 de zile pe an în avion. Călătoresc mereu pentru a lua parte la conferinţe, seminarii, traininguri, dar nu mă plâng. Mi-am dat seama că trebuie să fii o victimă dacă îţi doreşti să reuşeşti şi eu chiar sunt una. Este important să ai un obiectiv şi să munceşti mult pentru a-l atinge, iar rezultatele vor apărea“, a declarat Muhamed pentru Radio Sarajevo.

Mai multe citiți pe adevarul.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *