Planul prin care autoritățile bulgare vor să readucă la viață fosta capitală a Traciei – orașul Seuthopolis

seuthopolis-1

Un proiect extrem de ambițios este derulat la vecinii noștri bulgari – aceștia doresc să strângă fonduri pentru a aduce la suprafață ruinele orașului Seuthopolis, fostă capitală a Traciei. În prezent, situl arheologic se află sub lacul de acumulare Koprinka, însă cu ajutorul unor subscripții publice și a mai multor ONG-uri de peste ocean, bulgarii doresc să strângă suma de cincizeci de milioane de dolari, necesară readucerii la viață și includerii în circuitul turistic a importantei așezări.

Situl este de o importanță mondială și ar atrage un aflux foarte mare de turiști în țară. Seuthopolis ar putea deveni o destinație turistică minunată. Sperăm ca proiectul de readucere la suprafață să înceapă cât mai curând, mai ales că orașul ar fi singura așezare tracică din lume care va putea fi vizitată la un asemenea nivel. Zidurile sale aflate pe fundul lacului sunt încă intacte”, a declarat arheologul Krasimira Stefanova.

Seuthopolis datează din secolul al 4-lea î.Hr, așezarea fiind numită după regele trac Seuthes al-III-lea. Așezarea a fost redescoperită în anii ’50, în timpul construirii unui baraj în apropiere de Kazanlak. Mult mai târziu, în 1980, autoritățile de la sud de Dunăre au golit lacul de acumulare, iar arheologii au putut investiga, pentru prima dată în istorie, structurile sale. Însă din lipsă de fonduri, de atunci și până astăzi, nimeni nu a mai încercat să aducă la viață Seuthopolis.

Mai multe citește pe cunoastelumea.ro

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *