Plante medicinale cu efect calmant

Plantele medicinale cu efect calmant te vor ajuta să treci mult mai ușor peste perioadele de stres, dar și peste afecțiunile dureroase, care nu te lasă să mai faci nimic. Natura ne aduce o sumedenie de variante de a scăpa, fără efecte secundare, de unele dintre cele mai urâte momente din viața noastră.

Plantele medicinale cu efect calmant te vor ajuta să treci mult mai ușor peste perioadele de stres, dar și peste afecțiunile dureroase, care nu te lasă să mai faci nimic. Natura ne aduce o sumedenie de variante de a scăpa, fără efecte secundare, de unele dintre cele mai urâte momente din viața noastră.

Cu toții am experimentat situații de criză, isterie, durere, disperare și am avut nevoie de un calmant rapid. Se știe că medicamentele pot provoca dependență și cele mai multe din ele au efecte secundare asupra organismului. Așadar, plantele medicinale merită încercate când nimic nu mai funcționează. Iată câteva dintre cele mai eficiente plante medicinale cu efect calmant.

Una din cele mai bune plante medicinale pentru calmare este sunătoarea. Ea înflorește la margine de drumuri și păduri, pe câmpii și dealuri din iulie până în septembrie. În limbaj popular are multe denumiri, precum crucea-voinicului sau pojar și pojarniță. Credința populară veche punea seva de culoarea sângelui, cu acțiune balsamică în legătură cu sângele și rănile Mântuitorului. Și, într-adevăr, uleiul de sunătoare este printre cele mai bune uleiuri pentru răni, cu efect calmant, antiinflamator și cicatrizant.

Sunătoarea este o plantă ce se întâlnește în cultura anumitor popoare ca fiind legată de noaptea de Sânziene. Țăranii vechi din Austria superioară sădeau flori de sunătoare între două felii de pâine vitelor pentru a vindeca orice fel de boală.

Ceaiul de sunătoare este astăzi recunoscut pentru efectele excelente în cazuri de leziuni nervoase și boli nervoase de toate felurile, dar și pentru răni în urma loviturilor sau vătămări în urma ridicatului. Uleiul de sunătoare face minuni în calmarea și tratarea rănilor deschise, rănilor proaspete, a hematoamelor sau inflamațiilor ganglionilor. De asemenea, uleiul de sunătoare calmează durerile de pateu, de sciatică și reumatism. Sugarii cu colici foarte puternici se calmează imediat dacă sunt unși pe burtică cu puțin ulei de sunătoare.

Plante medicinale cu efect calmant – mușețelul și sunătoarea, excelente plante pentru tratarea perioadelor de neliniște, dar și calmarea diverselor afecțiuni

Mușețelul, cunoscut în limbaj popular și sun denumirile de româniță, roman sau mușețel-de-câmp, apare din abundență pe câmpii, costișe, luminișuri sau lanuri de cereale, mai ales după o iarnă bogată sau în primăverile umede. Despre mușețel se ști foarte bine că are un efect calmant, sudorific, antispasmodic, dezinfectant și antiinflamator. Ceaiul de mușețel se folosește extern pentru curățarea rănilor, în caz de conjunctivite sau alte inflamații ale ochilor, dar și în erupții cutanate cu mâncărimi și supurații.

Mușețelul se numără printre plantele care nu trebuie să lipsească din casă, mai ales din casele unde sunt și copii mici. Pruncilor li se poate administra ceai de mușețel pentru diverse afecțiuni în vederea calmării lor: crampe abdominale și colici, balonări, diaree, erupții, dureri de stomac, febră. De altfel, ceaiul de mușețel se bea fără probleme și de adulți pentru calmarea durerilor de dinți sau cele în urma unor răni.

În ceea ce privește uzul intern, despre mușețel se crede că liniștește rapid inima în caz de supărări mari sau în perioadele de neliniște interioară. Perna uscată cu mușețel în dreptul inimii este cel mai bun remediu în cazuri grave de supărări și amărăciune.

Băile și spălăturile cu mușețel au efect calmant, cu o influență extrem de benefică asupra sistemului nervos. După boli grele sau stări de epuizare, nu uitați să vă răsfățați în băi de mușețel, acestea aduc liniște sufletească și pace interioară. De altfel, femeile ar trebui să folosească des această plantă, întrucât infuziile de mușețel sunt foarte bune pentru un ten luminat și o culoare proaspătă a ochilor. Mai mult, ceaiul de mușețel calmează vezica bolnavă, durerile de ochi și de ureche.

Salvia și splinuța, două plante medicinale de excepție pentru tratarea bolilor de nervi și a încordărilor nervoase

O plantă medicinală extrem de benefică pentru întregul organism, care se folosește și în bucătărie, este salvia. O mirodenie excelentă folosită în prepararea cărnurilor mai grase, precum friptura de porc, de gâscă sau curcan, dar și în prepararea unor prăjituri sau cozonaci, salvia este recomandată cu încredere oamenilor slabi de nervi.

Se știe că salvia are efecte benefice pentru tot corpul, însă este recunoscută pentru efectul ei calmant în bolile nervoase. Salvia, folosită extern, calmează și bolile de gât, abcesele din gură, inflamațiile faringelui și ale cavității bucale.  Femeile aflate la menopauză și care trec prin perioade mari de criză nu ar trebui să uite de ceaiul de salvie.

Splinuța, denumită popular și floare-boierească, vargă-de-aur sau mănunchi, se găsește în șanțuri cu apă, pe povârnișuri, în păduri sau în locuri defrișate de pădure. Este o plantă cu predilecție de leac împotriva bolilor renale. Se știe că toate încordările nervoase de pe urma stărilor sufletești ale omului se descarcă prin rinichi. De altfel, după un șoc afectiv foarte mare, precum moartea subită a cuiva drag, rinichiul este cel mai grav afectat. Iar splinuța este o plantă medicinală care influențează cât mai pozitiv viața afectivă.

Așadar, ceaiul de splinuță trebuie consumat neapărat în cazuri de decepții sau alte stări sufletești stresante. Efectul ei de calmare și echilibrare în stările emoționale grele se simte imediat. Deși pare greu de crezut, ceaiul de splinuță aduce consolare, mângâieri și liniște în momente dificile din viața omului.

Alte plante medicinale folosite cu încredere pentru efectul lor calmant mai sunt și: teiul, lavanda, păducelul.

Sursa: clicksanatate.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *