Peisaj polar în Apuseni. Stația meteo de pe vârful Vlădeasa, acoperită complet de zăpadă înghețată

Imagini incredibile au fost suprinse la staţia meteo Vlădeasa, din munţii Apuseni, la aproape 1800 de metri. Clădirea staţiei meteo pare desprinsă dintr-un peisaj polar după ce a fost acoperită de zăpadă îngheţată. Albi de sus până jos, brazii de pe vârful muntelui au luat forme impresionante. Localnicii spun că nu au mai văzut demult atâta zăpadă. În unele locuri, aceasta ajunge chiar şi la 4 metri înălţime, susține autorul înregistrării, Mihai Crișan.

Stația meteo de pe vârful Vladeasa, al doilea ca înălțime din Muntii Apuseni, a îndurat ninsori abundente și vânturi puternice în această iarnă.

„Pe cât de severă e vremea sus, pe atât de spectaculoase sunt peisajele oferite de natură. Stația a înghețat complet pe exterior, având aspectul unui tablou de poveste”, a relatat Mihai Crișan, autorul înregistrării.

Localnicii spun că nu au mai văzut de 20 de ani atât de multă zăpadă. În unele locuri, aceasta ajunge chiar şi la 4 metri înălţime.

“În unele zile din an, pe lângă spectacolul oferit de formele brazilor, stratul de zăpadă și căsuța de la stația meteo, are loc și un fenomen frumos și interesant atunci când plafonul de nori e mai jos – de la înălțime se vede un peisaj fantastic, de deasupra norilor”, susține Mihai Crișan.

Ca să ajungă la paradisul alb de la stația meteo de pe vârful Vlădeasa, autorul filmării recunoaște că e nevoie de condiție fizică și de respectarea sfaturilor salvamontiștilor. „Trebuie evitat traseul din zona Pietrele Albe, deoarece e pericol mare de avalanșă în acea zonă. Cel mai sigur traseu e dinspre satul Rogojel spre Cabana Vlădeasa, iar mai apoi spre vârf. Nu este indicate părăsirea traseului deoarece, din cauza acumulării mari de zăpadă și a troienelor foarte mari din unele zone, mai ales dintre acei brazi aspectuoși, pot exista capcane destul de adânci.”

Editor web: Adrian Laboș

Sursa: digi24.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *