Pădurea de sub ape. Tainele unui loc paradisiac din România, unic în Europa

Lacul Rosu

Un colț de rai cunoscut pentru peisajele unice, care vă vor tăia răsuflarea. Așa ar putea fi descris, în linii mari,  Lacul Roșu,  care ascunde și câteva taine nebănuite.

Natura este, fără doar și poate, un artist desăvârșit! Lacul Roșu, aflat pe cursul superior al râului Bicaz,  în apropierea Cheilor Bicazului, este o veritabilă comoară a României.

Situat la aproximativ 26 de kilometri de orașul Gheorgheni, județul Harghita, lacul inclus în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș  are o suprafață de aproape 12 hectare și un volum de peste 587.000 metri cubi. Este vorba despre cel mai mare lacul de baraj natural, luând naștere în urma surpării unei porțiuni din  muntele Ghilcoş. O vale întreagă, acoperită de brazi și molizi, a fost inundată. Și astăzi se mai văd, la suprafața apei, trunchiurile retezate ale fostei păduri de rășinoase, de unde și unicitatea  acestui lac.  Mai mult, “pădurea scufundată” se află într-o stare perfectă de conservare, ca urmare a carbonatului de calciu și  a oxidului de fier pe care le conține apa.

Culoarea roșiatică îi conferă lacului un farmec aparte, datorându-se argilelor bogate în oxizi de fier,  aduse de pârâul Roșu. De asemenea, în apele limpezi ale lacului se oglindesc și rocile roșii ale masivului Suhard.

(foto: www.ulitarnica.ro)

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *