OVIDIU BOJOR dezvăluie planta care face minuni pentru bolnavii de cancer

Acad.-Ovidiu-Bojor-600x585

O detoxifiere a organismului, din cand in cand, este mai mult decat necesara, ca si tratarea anumitor boli cu ajutor din natura. Doar ca uneori facem greseli cand alegem anumite plante si nu stim.

La ora actuala fitoterapia moderna a devenit o stiinta. „in trecut, cand nu aveam metodele moderne de cercetare, de apreciere a unei plante, acestea erau folosite din instinct, dupa ureche sau din traditie. Marul lupului, spanzul, tataneasa, vascul erau considerate cu efecte anticancerigene. Sub lumina cercetarilor stiintifice moderne s-a dovedit ca toate favorizeaza dezvoltarea tumorilor, a cancerului. Cu toate acestea, ele se utilizeaza inca in popor. Nu orice izvoraste din traditie e bun”, spune Ovidiu Bojor.

Timp de zece ani, fitoterapeutul roman s-a ocupat de aceasta problema, fiind expert al Natiunilor Unite pentru tarile in dezvoltare din Asia si Africa si chiar a pus la punct o schema pentru elaborarea unui produs fitoterapeutic care pleaca de la formularea elementelor din produsul respectiv, tine seama de medicina traditionala pana la ultimele cercetari ale oamenilor de stiinta. „Schema incepe cu o analiza foarte exigenta a materiilor prime care intra in produsul fitoterapeutic. Acum avem metode care pastreaza 99 la suta substantele active din plante”, afirma Ovidiu Bojor. Desigur ca apoi trebuie sa se tina seama si de excipienti, de evaluarea lor, de teste preclinice, pe animale, de laborator, pana la patul bolnavului.

Nu tot ce propovaduiesc fitoterapeutii, care nu au pregatirea necesara in acest domeniu, este benefic, atentioneaza expertul. „Lucram de un an si ceva, in Comisia produselor tehnice la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la elaborarea unor tabele cu plante nocive, cu plante mai putin nocive, cu ciuperci, cu licheni, toata gama de produse naturale. S-au intocmit liste care sunt admise suta la suta nu numai national, ci si pe nivel european.Va aparea noua lege in acest domeniu, iar toti cei care doresc sa intre in acest domeniu vor trebui sa se conformeze acesteia. Nu vorbesc de cei cu studii superioare, ci de cei pentru care trebuie sa cream scoli tehnice in care sa invete, asa cum e si in strainatate”, mai spune Ovidiu Bojor. Cursurile dureaza patru ani, iar la final se da un examen, relatează doctorulzilei.

Fitoterapeutul da o speranta celor care sunt tratati pentru cancer. „Avem o planta miraculoasa care combate efectele nocive ale chimioterapiei. Se numeste Astragalus (Astragalus membranaceus) si este o planta miracol. Se gaseste in toate magazinele de produse naturale si in farmacii. Este foarte utila in timpul tratamentului