Nutriționistul Mihaela Bilic: „Aveți grijă cu cerealele! Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre și semințe, de parcă am fi cai”

În ultimii ani oamenii au început să-și pună problema alimentației corecte. La sfaturile medicilor și pentru a trăi mai mult s-au renunțat ori s-au introdus mai multe alimente în meniul zilnic.

Nutriționistul Mihaela Bilic, într-o pos9tare pe Facebook, atrage atenția asupra consumului de cereale.

„Aveti grija cu cerealele
Nu stiu de ce mai nou conceptul de hrana sanatoasa inseamna implicit cereale. Orice imagine, ambalaj sau reclama care vrea sa promoveze un stil de alimentatie sigur, sanatos si dietetic contine niste spice apetisante in fundal. Toata lumea se indoapa cu ovaz, fibre si seminte, de parca am fi cai. Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la moda:)

Oare organismul nostru ce zice? El cum se simte avand in vedere ca cerealele sunt ceva nou pentru intestinele noastre incapabile sa digere fibre. Suntem pe Pamant de milioane de ani si doar de 10.000 ani am inceput timid sa digeram amidonul din cereale. Inainte, in paleolitic, hrana noastra era bazata pe produse animale si cateva ciuperci, fructe salbatice, radacinoase.

Dar cine a vazut vreun afis legat de sanatate care sa foloseasca imagini cu produse din carne sau peste? Ni se induce ideea ca doar ce e vegetal e bun, sigur, sanatos si de slabit:( Eu as spune ca sanatos e totul, daca e putin.

Ca si din cereale te balonezi, te constipi (taratele au fibre insolubile) si te ingrasi mai ceva decat din carne. Legume da, fara limita, ele sunt sanatatea.

Cat despre cereale nu abuzati, suntem inca incapabili anatomic sa ne hranim doar cu ele si sa le digeram complet. Din fericire.”

Articol relatat de portalul internet-bun.info

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Tudor spune:

    Doamnă nutriționist, medicina contemporană cheltuiește resurse financiare colosale, iar sănătatea publică e tot mai proastă. Poate recunoașteți, care-i buba!

  2. Adriana Toporau spune:

    Dimpotrivă, trendul actual este de eliminare a foarte multor cereale din dieta umană, pe motivul existenței GLUTENULUI, care ar dăuna sănătății omului (în special celor cu intoleranță la gluten, adică boala celiacă), fapt care este încă în cercetare, deaceea nu voi intra în detalii. Doamnă Mihaela Bilic, dumneavoastră contraziceți Piramida Nutrițională, stabilită cu foarte mulți ani înainte de a deveni recomandarea consumului de cereale integrale și semințe „o modă” , cum o numiți dvs. La baza acestei piramide se găsesc cerealele, în special cele integrale, care NU CONSTIPĂ (reglează tranzitul intestinal, eliminând definitiv constipația), nu îngrașă mai mult decât produsele animaliere (chiar previn îngrășarea excesivă, prin reducerea absorbției intestinale a grăsimilor ingerate în exces), NU BALONEAZĂ (spre deosebire de legume, care produc cea mai mare balonare), conțin proteine, vitamine și minerale indispensabile corpului uman. Omul este o specie relativ recentă în istoria Terrei, poate nu a avut timp suficient de adaptare la alimentația cu cereale, dar cu atât mai puțin este adaptat să consume carne și alte produse animaliere. Sistemul digestiv al omului, începând cu dentiția și terminând cu intestinul gros, este perfect adaptat consumului de fructe (frugivor), asemănător cu al maimuțelor sau primatelor, din care se și trage specia umană. Acum aprox. 150 000 de ani(acum 7 milioane de ani au apărut primii hominizi), când a apărut omul modern (Homo Sapiens), carnea era consumată sporadic, când reușeau să vâneze (cu siguranță nu zilnic, poate nici săptămânal), iar consumul de rădăcini și fructe nu era accesibil în orice anotimp și nici prea sățios, așa că aveau nevoie de cereale, cu siguranță, pe care le găseau în flora spontană. Cerealele erau cele care se puteau păstra mai mult timp fără să se altereze. Se consumau la început crude, ca atare, sau râșnite între două pietre, abia mai târziu s-au consumat fierte sau coapte. Tocmai din cauza diversificării dietei omului primitiv, precum și din cauza descoperirii focului, hrana fiind consumată preponderent gătită la cald, distrugându-se astfel foarte multe enzime și vitamine din ea, sistemul nostru digestiv nu s-a putut adapta sau specializa unui anumit tip de hrană (precum au făcut celelalte specii de animale), suferind fel de fel de boli digestive, metabolice, de sistem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *