NAPII-paznic de nădejde al sănătății

Datorita calitatilor puternice de imunomodulator cu actiune tonica generala, napul indeplineste visul tuturor medicilor din antichitate si pana in zilele noastre: prevenirea bolilor, chiar si a celor mai grave accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de saruri, exces de colesterol.

Bulbii contin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandati persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil in profilaxia si vindecarea afectiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze si tulpini ajuta la curatarea sangelui, ii asigura acestuia circulatia, scad tensiunea arteriala. Practica dovedeste ca alternarea curelor de tratament cu suc, ceai si infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizeaza imbunatatirea metabolismului lipidic, regleaza HTA, duce la imbunatatirea starii bolnavilor cu afectiuni cardiace. Napii sunt bogati in inulina (20-35%), usor asimilabila de catre diabetici.

Astfel, consumul de napi diminuiază și riscul apariției obezității sau a diabetului zaharat. Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.
Daca sunt consumati cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zaharului in sange se stabilizeaza, functionarea pancreasului se imbunatateste.

Persoanele cu probleme ale glandei tiroide ar trebui să limiteze consumul de napi, deoarece conțin substanțe ce pot interfera cu modul de funcționare al glandei tiroide.

Conform medicinei tradiționale asiatice, consumul napilor îmbunătățește energia și este sănătos pentru sânge. Cercetătorii sugerează că napul este un aliment eficient pentru tratarea tulburărilor bronșice.

Rădăcinile napilor sunt asemănătoare morcovului, cu un gust dulce-picant și răcoros.O rădăcină de nap conţinepeste 80% apă şi este foarte bogată în săruri minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu şi sulf, grăsimi şi proteine, dar şi vitaminele A, B şi C, iod şi zaharuri (7,4%). Frunzele au un conţinut bogat de fier şi cupru. Napul este un remediu natural, care poate fi folosit atât intern, cât şi extern, pentru tratarea diverselor afecţiuni. Aşadar, folosiţi din belşug napul în supele şi ciorbele cu carne, pentru că, în afara aromei plăcute pe care o oferă acestor preparate, acesta are şi proprietăţi curative deosebite.

Atenţie! Atunci când cumpăraţi napi este bine să îi alegeţi pe cei mai mici, deoarece au gustul mai dulce. În plus, napii mari pot avea şi o textură mai lemnoasă. De asemenea, alegeţi napii care au o coajă netedă şi fără pete. Se păstrează la frigider şi se consumă în termen de o săptămână.
Conţinutul bogat în vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne apariţia diverselor forme de cancer, precum cancer de stomac, de pancreas sau de vezica urinară, dar şi a astmului sau a tulburărilor oculare, face din napi un leac excelent contra tumorilor.
Napii au o consistență asemănătoare guliei, și pot fi consumați atât cruzi,cât și fierți sau prăjiți. Sucul de nap are o cantitate dublă de vitamina C față de o portocală.
Uneori sunt consumate și frunzele de napi, acestea având gust asemănător muștarului. Sunt preferate frunzele mici, cele mai mari având un gust ușor amărui.

Ameliorează depresia
Napul conţine cantităţi importante de vitamine din gama B, precum B1, B2 şi B4, care sunt o adevărată armă în lupta cu stresul, anxietatea şi depresia.

Tratează cistita
Proprietăţile diuretice ale plantei fac ca aceasta să fie un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei, dar şi a gutei. În medicina tradiţională, frunzele de nap se întrebuinţează ca remediu împotriva gutei şi artritei, pentru că elimină acidul uric din organism.

Cataplasmele vă scapă de abcese
Extern, napul este utilizat pentru tratarea abceselor şi a furunculelor. Se coace în cuptor un nap spălat, dar necurăţat de coajă. Se zdrobeşte până la obţinerea unei paste şi se aplică sub formă de cataplasmă. Se fixează cu ajutorul unui bandaj. Se schimbă cataplasma de două ori pe zi.

Siropul combate tusea şi bronşita
Napul are proprietăţi expectorante deosebite, fiind recomandat în tratarea bronşitei şi pentru calmarea tusei. Ca remediu pentru aceste afecţiuni se foloseşte siropul de nap. Se scobesc câţiva napi şi se umplu cu zahăr. Siropul se colectează peste câteva ore. Se iau patru linguriţe pe zi.
Frunzele napilor au un conţinut bogat de betacaroten şi au capacitatea de a proteja organismul de poliartrita reumatoidă sau de apariţia altor boli degenerative.

Contraindicaţii
Sucul de nap nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer gastric sau duodenal ori de gastrite acute, dar nici celor care au afecţiuni ale ficatului, precum hepatită acută sau cronică ori cu afecţiuni ale rinichilor sau intestinelor. Totodată, persoanele care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să limiteze consumul de napi sau să-i evite în totalitate, deoarece conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei tiroide. Consumat crud, napul creează uneori probleme persoanelor cu afecţiuni ale sistemului digestiv. În acest caz se recomandă să se fiarbă puţin.

 

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *