Metode „miraculoase” pentru renunțarea la fumat

„Te lași de fumat în 15 minute garantat”, „Amână moartea” sau „Cum să cureți natural plămânii în 48 de ore”. Sunt doar câteva dintre mesajele de pe site-uri, produse naturale sau metode care promit că te ajută să renunți la țigări sau să îți ajuți organismul, dacă totuși nu poți să te lași. Fumătorilor li se promit rezultate tot mai rapide, iar afacerile care însoţesc sevrajul de tutun sunt tot mai profitabile.

Pe lângă heroină şi cocaină, nicotina este printre cele mai adictive droguri din lume. În medie, un fumător încearcă de opt până la 11 ori să se lase de fumat până când reuşeşte. Experţii estimează că piaţa globală a produselor şi procedurilor dedicate renunţării la fumat va atinge 20 de miliarde de dolari până în anul 2025. Şi în România, ofertele farmaciilor şi ale medicinii alternative se înmulţesc de la an la an.

Maria Zaharia: „Fumătoare fiind de atâţia zeci de ani, am încercat mai multe gadgeturi, printre care şi acela cu magneţii şi o grămadă, dar nu am rezistat. Au fost câteva zile, o zi, două, trei.”

Maria nu renunță. A aflat de o altă tehnică care promite să o scape de viciu în numai 15 minute.

George Ţăranu se recomandă drept specialist în combaterea adicţiilor. De profesie inginer constructor, nu are studii medicale, dar poartă halat alb, îşi numeşte clienţii pacienţi şi a înfiinţat o clinică privată.

George Taranu, auriculoterapeut: „Eu sunt terapeut, sa nu confundam. Sunt auriculoterapeut. Am urmat un curs de auriculoterapie, am făcut acest curs timp de șase luni.”

Pretinde că tratează dependenţa de nicotină cu 15 minute de auriculoterapie. Procedura, un fel de acupunctură fără ace, constă în impulsuri electrice aplicate pe pavilionul urechii. Auriculoterapeuţii le spun clienţilor că urechea formează un microsistem ce reflectă întregul organism.

George Ţăranu, auriculoterapeut: „Procedura de renunţare la fumat durează între 15 şi 17 minute, în care stimulăm marea majoritate a organelor, centri nervoşi ai organelor care sunt stimulate de consumul de gudron, nicotină şi multe alte substanţe. Îi creăm pacientului starea de confort pe care o are atunci când fumează.”

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator programul naţional „Stop Fumat”: „Auriculoterapia nu ştiu exact ce îi determină fumătorului, că îi dispare, că uită de ţigară? Să fim serioşi.”

Însă nici principiul de funcţionare, nici eficienţa acestei terapii nu sunt dovedite ştiinţific, spun medicii.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator programul naţional „Stop Fumat”: „Poate că are un dar deosebit cel care face auriculoterapia să discute cu omul. Eu însumi am convins mulţi oameni să se lase de fumat, dar asta nu înseamnă că mă pot breveta ca un tratament pentru lăsatul de fumat.”

Pentru un sfert de oră de terapie, amatorii scot din buzunar 1.200 de lei. George Ţăranu spune că a avut peste 300 de clienţi de când a deschis clinica, în 2016. În materialele sale de promovare, apar frecvent promisiuni spectaculoase: fără durere, fără efecte adverse, fără sevraj, pentru toată viața, garantat. Faţă în faţă cu reporterul Digi24, terapeutul devine mai rezervat.

George Ţăranu, auriculoterapeut: „Noi nu putem garanta nimănui nimic, pentru că totul depinde de pacient în sine.”

-”Spuneaţi că nu le puteţi garanta nimic, dar pe materialele de promovare am văzut că folosiţi expresia: vă lăsaţi de fumat în mai puţin de 15 minute garantat.”

-”Garantat, în ceea ce ne priveşte.”

-”În ce sens?”

-”În sensul în care fiecare pacient conştientizează şi simte ceea ce eu îi fac.”

Este drept, în cazul unei dependenţe psihologice, simplul contact cu sistemul de sănătate sau un terapeut poate să ajute, iar eficienţa unui placebo poate fi chiar de 12% la dependenţii de nicotină. Pe termen scurt, unul din zece fumători vor simţi efecte benefice şi când apelează la proceduri alternative, ca auriculoterapia. Dar aceste efecte nu se menţin în timp.

Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog: „Pe moment ele ajută, dar nu în terapiile de lungă durată, nu ceea ce noi cuantificăm de obicei la sfârșitul a două luni, a șase luni și la un an. Există întotdeauna o rată de recidivă.”

Mai multe citiți pe digi24.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *