”Medicamentul” din bătrâni care întărește plămânii și ține bolile și bătrânețea la distanță. Un italian care l-a consumat zilnic a trăit 152 de ani

zer

Zerul este un remediu uimitor și a fost promovat de cunoscutul doctor Paavo Ariola. Dovada că zerul este uimitor stă în faptul că bătrânul Thomas Parr, un agricultor simplu, a trăit 152 de ani. El a recunoscut faptul că a consumat zi de zi câte un pahar de zer.

Băută ca atare,  pe stomacul gol, sau sub forma unor băi calde, zeama acră ce rămâne în urma preparării brânzeturilor e medicament curat. Din bătrâni se știe că întărește plămânii, dă vigoare trupului și ține bolile la distanță.

Terapia cu zer este foarte populară în Elveția, încă din cele mai vechi timpuri, iar în Alpi, poți beneficia de o astfel de baie în cuve de lemn, în mijlocul naturii. Pe la 1850, văzând ce succes au astfel de terapii în țări străine, un boier din zona Buzăului și-a încercat și el norocul în România. Stabilimentul de la Tainiță, așa cum se numea pe atunci, a devenit rapid un punct de atracție pentru parizience. Tradiția a dispărut în anii `40, odată cu izbucnirea războiului și apoi cu instalarea regimului comunist.
De șase ani, proprietarii unei pensiuni de prin părțile locului au reînviat această tradiție. Dimineața, pe stomacul gol, se bea un pahar de zer de oaie, simplu sau „îndulcit” cu suc de fructe sau legume. Proprietara pensiunii din Varlaam, Maria Blidaru, spune că băutura are efecte benefice în special asupra sistemului digestiv și pulmonar.„Reglează tranzitul intestinal, scade nivelul colesterolului, drenează bila, are efect detoxifiant și ameliorează bolile de plămâni”.

Efectele tămăduitoare sunt confirmate și de nutriționistul Corina Zugravu. „Conține proteine hidrosolubile din lapte, pe care se clădește întregul sistem imunitar. Extractul proteic de zer obligă ficatul să consume rezervele de colesterol. Aceste proteine se găsesc și în suplimentele pentru culturiști, având efect de creștere a țesutului muscular în detrimentul celui adipos”. Zerul conține complexul de vitamine B, care ajută și sistemul nervos. „Cocktailul” este recomandat de trei ori pe zi, înainte de mese, și este dublat de băile cu zer, dimineața și seara.
Pentru acestea, zerul este încălzit la o temperatură de 38 de grade, pentru a se răspândi cât mai rapid pe tot corpul.

Băi în lapte și miere
Se adaugă lapte și 200 de grame de miere și se toarnă într-o cădiță specială de lemn, lăcuită. Pentru un efect special, se presară petale de trandafiri. Băile cu adaos de zer sunt ideale pentru pielea sensibilă sau uscată, având efect de catifelare și chiar de ameliorare a alergiilor.

La Varlaam, o zi de cazare cu pensiune completă, care include și terapia cu zer și bucate tradiționale (foi de lapte, cașcaval Penteleu, bulz de Varlaam) costă 150 de lei pe zi de persoană.

Mai multe pe doctorulzilei.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *