Mâna Maicii Domnului (caprifoi) – proprietăți terapeutice nebănuite

mana maicii domnului

Caprifoiul (Lonicera japonica) este o plantă înzestrată cu un parfum sublim, aproape dumnezeiesc, care are flori albe, cu tente galben-portocalii, foarte răspândită la noi în țară. Cei mai mulți dintre noi o cunoaștem sub numele de “Mâna Maicii Domnului“. Această floare înmiresmată de-a dreptul fermecătoare are și proprietăți tămăduitoare pe care vă invităm să le descoperiți.

Caprifoi – Proprietăți

Caprifoiul este o plantă cățărătoare, originară din țările asiatice precum China, Japonia și Coreea. Deși florile sau răspândesc un miros îmbătător, fructele sale sunt otrăvitoare și nu trebuie consumate.

Mâna Maicii Domnului – o denumire deloc întâmplătoare, este o plantă vindecătoare. Florile sale puternic aromate au proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. Medicii chinezi antici foloseau florile caprifoiului cu scop medicinal, îndeosebi pentru eliminarea substanțelor toxice din corp, tratarea febrei și combaterea epidemiilor de gripă. Caprifoiul conține doze mici de calciu, magneziu, potasiu, Vitamina C și quercetină.

Ceai de caprifoi – Beneficii și indicații

Se culeg bobocii, primăvara, sau la începutul verii. Se prepară sub formă de infuzie, și are efecte calmante și expectorante, laxative, diuretice și antimicrobiene. Se pune la infuzat 10 minute o ceașcă de flori de caprifoi într-un litru de apă clocotită. Se strecoară și se beau până la 2-3 căni de ceai pe zi. Nu se bea de către persoanele cu diaree acută sau probleme cu stomacul. Este indicat în cazuri de:

  • Febră acută
  • Dureri în gât, dureri de cap
  • Dizinterie, durere la urinare
  • Răni dureroase
  • Abces mamar, abces intestinal
  • Ochi umflați

 Ceai de caprifoi pentru întărirea inimii

Caprifoiul încetinește coagularea sângelui și întărește inima. Are de asemenea capacitatea de a calma crampele și durerile articulare în caz de artrită sau reumatism.

Se pune o cană de rădăcină de caprifoi mărunțită la fiert cu 7 căni de apă, timp de jumătate de oră, la foc mic. La final, ceaiul se strecoară și se păstrează în sticle la frigider. Se beau câte 2 căni pe zi, o săptămână.

Ceai de caprifoi pentru piele

Se pune la macerat peste noapte o ceașcă de flori de caprifoi într-un litru de apă rece. Dimineața se strecoară, și cu ceaiul obținut se aplică zona pielii afectate de acnee, pistrui, pete de vârstă, răni, abcese, cicatrici sau infecții ale pielii.

Caprifoi – Contraindicații

Ceaiul de caprifoi nu este recomandat pe perioada sarcinii sau alăptării. Se recomandă de asemenea precauție în cazul persoanelor alergice.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *