Laptele de măgăriță, o adevărată mină de aur! Se vinde litrul cu 150 de lei pe liste de așteptare!

lapte-de-magarita

Într-o piață în care se vorbește foarte mult despre prețul mic al laptelui există o varietate de lapte care se vinde cu 150 de lei litrul. Este vorba despre laptele de măgăriță, recunoscut pentru calitățile sale terapeutice. Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile.

Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu îi protejează de infecţiile gastrointestinale. Singura problemă este aceea că există puţin lapte pe piață deoarece măgăriţa dă în medie un litru de lapte pe zi în timp ce o vacă dă 10-12 litri. Plus că și crescătorii de măgari sunt din ce în ce mai rari. Există un oier care crește pe lângă stână și 30 de măgari, mai mult de jumătate femele. Ioan Tomoș are în stâna sa din Huedin, județul Cluj, o adevărată comoară. Și nu pentru că omul ar fi descoperit vreo mină de aur, ci pentru că este singurul din zonă care crește măgari. Noi am spune chiar și printre singurii din România. Măgărițele sunt păstrate cu sfințenie de la un an la altul tocmai pentru a mări efectivul pentru că, spune omul, nu face față cererilor care vin din toate colțurile țării.

“Femelele nu le-am vândut niciodată tocmai pentru că vreau să le înmulțesc. Masculi am mai dat cu 1.000 de lei bucata și, de obicei, sunt folosiți de ciobanii cu efective mici la transportul laptelui de oaie de la stână acasă”, ne-a explicat clujeanul.

Laptele de măgăriță se vinde doar pe perioada de iarnă de la 1 octombrie până în luna aprilie deoarece în restul timpului femelele sunt gestante. El spune că laptele pe care îl vinde provine 100 la sută de măgăriță și chiar îi invită pe cei care trec prin zonă sau pur și simplu vor să se convingă de “autenticitatea” laptelui să îi viziteze stâna din Huedin. Mai spune că în ciuda prețului destul de mare de abia face față cererii. Are chiar și o ofertă specială: suportă jumătatea din costul transportului care se face prin curier. Trimite în toată țara lapte de măgăriță ambalat în sticle. “Laptele poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat inițial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat și îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriță ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, așa i se spune în popor, și m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat”, ne împărtășește omul din “minunile” pe care le poate face prețiosul lapte. Crescătorul spune că a fost contactat și din Slovenia și i s-a propus un contract. Slovenii s-au oferit să suporte ei toate costurile de modernizare și procesare a laptelui.

Mai multe citiți pe sanatatea.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *