Internetul și legea: activități online care te-ar putea băga la închisoare

internet si justitie

Internetul e o iluzie a democrației: ai impresia că ai libertate totală, până în momentul în care ești acuzat pentru că ai comis o ilegalitate pe care nici nu ai conștientizat-o.

Faptul că infracțiunile în mediul digital nu sunt deloc neglijabile, anumite țări au implementat reglementări speciale pentru utilizarea internetului. Prin urmare, dacă ajungi undeva și nu ești la curent cu codul de legi, s-ar putea să te trezești în arest. Unele dintre ele sunt cât se poate de rezonabile, iar altele sunt absurde.

Comentariile și mesajele te pot băga după gratii

Dacă lași mesaje ofensive sau publici tweeturi agresive, poți avea probleme cam peste tot în lume. De exemplu, două persoane din Leigh, Van Bryan și Emily Bunting, au publicat un tweet referitor la vizita lor în America, care suna cam așa: „Suntem liberi săptămâna asta pentru o bârfă rapidă, înainte să mergem să distrugem America”. Autoritățile i-au interogat timp de cinci ore, iar ei au încercat să le convingă că, în acest context, „distrugerea” are sensul de „petrecere”.

În România, este important de ştiut că atât insulta, cât şi calomnia nu mai sunt prevăzute ca infracţiuni în Noul Cod Penal, în vigoare de la data de 1.02.2014. De asemenea, în Noul Cod Penal sunt prevăzute distinct ca infracţiuni, atât ameninţarea (art. 206), cât şi şantajul (art. 207). Prin urmare, dacă te confrunți cu astfel de situații, nu ezita să acționezi legal.

Chiar dacă nu e vorba chiar despre același lucru, în Siria e interzis să dai anumite comentarii pe internet. În 2007, au fost arestate două persoane pentru că au scris comentarii critice la adresa legilor cenzurii în Siria pe un site.

Ceva la care poate nu te așteptai să îți facă probleme e păstrarea conexiunii WiFi fără parolă. Motivul e logic: dacă nu ai parolă, criminalii sau teroriștii îți pot folosi rețeaua după bunul plac. Un caz de acest tip a fost cel al lui Barry Covert, al căruiWiFi a fost folosit de un vecin pentru accesarea site-urilor cu pornografie infantilă. Ulterior, a fost prins adevăratul vinovat, dar Barry nu a fost scutit de interogările de rigoare.

Uneori, chiar și ștergerea istoricului de pe internet îți poate face probleme. S-a întâmplat tot în Statele Unite, când un bărbat pe nume David Kernell a fost arestat pentru ștergerea acestor informații. A fost investigat de autorități pentru că ar fi spart contul de Yahoo! al candidatei la vicepreședinție Sarah Palin. De asemenea, India impunea păstrarea istoricului timp de trei luni de către toți utilizatorii.

Mai multe citiți pe playtech.ro

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *