Efectele negative ale consumului excesiv de ceai verde

ceai verde

Consumul excesiv de ceai verde poate afecta oasele, scăzîndu-le densitatea, relatează csid.ro. În cel mai recent studiu, cercetătorii americani au trecut rozatorele pe o dietă bogată în ceai verde, timp de şase săptămîni. Consumul de cei verde reduce lungimea osului femural, volumul, densitatea acestuia, precum şi grosimea stratului cortical de la suprafaţa oaselor. Un efect similar s-a observat şi la nivelul vertebrelor lombare.

Nu au fost raportate efecte adverse majore, însă ceaiul verde este o sursă importantă de oxalaţi, aceştia putând produce pietre la rinichi. Cafeina este un alt compus ce se găseşte în ceaiul verde, cercetările arătând ca aceasta, în cantitate mare, produce creşterea tensiuni arteriale şi multe alte probleme.

Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei şi absorbţia fierului din legume şi fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci ceşti de ceai verde (nu căni) pe zi poate produce mai multe efecte dăunătoare decât benefice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru capsulele ce conţin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 ceşti pe zi.

Ceai verde – contraindicaţii
Persoanele ce suferă de afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, ulcere şi de anxietate ar trebui să evite ceaiul verde sau să limiteze consumul. La fel şi în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul hepatiteti virale ceaiul verde sau suplimentele cu catechine trebuie consumate doar cu avizul unui medic specialist.

În cazul persoanelor ce suferă de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist.

Nu au fost efectuate studii în ceea ce priveşte efectele ceaiului verde asupra copiilor şi de aceea este mai sigur să nu îl folosiţi până după apariţia unor date care să arate că nu este dăunător.

Substanţele prezente în ceaiul verde interacţionează cu anumiţi compuşi activi din medicamente, diminuând efectele acestora sau generând diferite efecte adverse şi de aceea este indicat ca în cazul în care urmaţi un tratament să întrebaţi medicul dacă puteţi consuma ceai verde.

Ceaiul verde diminuează efectele adenozinei, medicament ce stabilizează ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor şi medicamentelor folosite pentru scăderea tensiunii arteriale şi pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmează un tratament cu anticoagulante.

Atunci când este consumat împreună cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scădere în greutate, anxietate şi tremurături.

Când este consumat împreună cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o creştere mare a tensiunii arteriale numită criză hipertensivă.

Anticoncepţionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia.

Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescând riscul de efecte adverse.

Interacţiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple şi de aceea înainte să consumaţi ceai verde în timpul unui tratament consultaţi un medic specialist.

Pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în ceea ce priveşte consumul de capsule ce conţin extract de ceai verde, este recomandat să consumaţi ceai şi nu capsule ce conţin compuşii activi din acesta. Trebuie să ţineţi cont că în capsulele cu extract de ceai verde se găseşte o cantitate foarte mare de compuşi activi şi că este posibil să vă faceţi mai mult rău decât bine.

Surse: cotidiantr.rocesamancam.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *