Cum te protejezi de înţepăturile de ţânţari, căpuşe şi albine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zilele călduroase de vară au adus cu ele şi apariţia insectelor, care ne înconjoară peste tot în aer liber, fie că ne aflăm în parc, în curte, în pădure, în vacanţă sau admirăm apusul soarelui de pe malul unui lac. Din păcate, acestea sunt nu doar nesuferite, ci chiar periculoase, pişcăturile lor reprezentând o ameninţare pentru sănătate, mai ales în cazul persoanelor care au alergie la ele.

Doamna doctor Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie prezintă pentru libertatea.ro câteva măsuri eficiente şi la îndemână pentru a nu lăsa supărătoarele insecte să ne împiedice să ne bucurăm pe deplin de vară.

De cele mai multe înţepăturile de insecte sunt doar dureroase şi provoacă senzaţia de mâncărime, dar uneori ele pot fi grave. De exemplu, înţepăturile de albine pot provoca reacţii alergice, muşcăturile de căpuşe pot transmite boala Lyme, iar ţânţarii pot transmite virusul meningitei West Nile. Respectarea câtorva reguli de siguranţă în aer liber pe timp de vară şi nu numai pot fi de folos pentru a preveni astfel de probleme.

„Pentru a nu atrage insectele în timp ce ne aflăm în aer liber este recomandat să purtăm haine deschise la culoare în culori neutre, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. În cazul în care ieşirea are loc în pădure sau în parcuri mai sălbatice, purtarea unor şosete peste pantaloni cu rolul a împiedica fixarea căpuşelor se poate dovedi utilă, la fel ca şi încălţămintea închisă şi pălăriile cu boruri largi. Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unui produs anti insecte pe zonele de corp care rămân neacoperite de haine”, recomandă doamna doctor Ana Maria Vlad.

Grijă deosebită petru cei mici

Pentru că cei mici sunt mai sensibili, este important să fie acordată o atenţie deosebită protejării lor. Plasele antiţânţari, spre exemplu, vor oferi cea mai bună protecţie pentru copiii sub 2 luni în perioada de maximă activitate a ţânţarilor, adică la apusul şi la răsăritul soarelui.

Pentru a ţine insectele la distanţă poate fi eficient şi un ventilator (un curent de aer de 5km/h împiedică ţânţarii să zboare), precum şi lumânările cu lămâiţă, torţele tiki şi led-urile sau lumina galbenă pentru becurile exterioare. Pentru a diminua numărul de ţânţari din preajma casei este recomandată eliminarea surselor de apă stătută.

„Este foarte important ca odată încheiată plimbarea în natură, hainele şi pielea să fie controlate cu atenţie pentru a îndepărta rapid căpuşele, în cazul în care acestea există. Trebuie verificate cu atenţie pielea capului, gâtul, precum şi zonele mai puţin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinală şi gleznele, iar hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Căpuşele, spre exemplu, nu transmit boala dacă nu s-au aflat pe piele timp de cel puţin 24 de ore, astfel încât găsirea şi eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecţiilor”, spune doamna doctor Ana Maria Vlad.

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spălate şi ele bine cu apă şi săpun după încheierea plimbării, iar animăluţele personale trebuie examinate şi ele cu atenţie.

Mai departe citiți pe libertatea.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *