Cum se prepară faimoasa cafea turcească la nisip. Reţeta bătrânului Ahmet Engur, unul dintre ultimii locuitori al insulei Ada Kaleh

cafea turceasca

Turcii îşi pregătesc tradiţionala cafea în cel mai simplu şi mai natural mod, la nisip. Pentru o aromă puternică, ingredientul principal trebuie să fie proaspăt prăjit şi măcinat.

Ahmet Engur (75 de ani) este unul dintre cei 600 de foşti locuitori de pe Ada Kaleh obligaţi în 1968, de regimul comunist, să părăsească insula. S-a stabilit la Orşova, unde a condus o celebră cafenea de pe malul Dunării şi unde clienţii puteau servi cafeaua turcească la nisip.

Ahmet Engur spune pentru ziarul Adevarul.ro, care sunt secretele preparării unei cafele turceşti. În primul rând, cafeaua trebuie să fie de bună calitate, proaspăt prăjită şi măcinată foarte fin.

Foarte important de ştiut este că în ibricul de aramă se pune apă călduţă doar pentru o singură ceaşcă.  “Se pune în ibric apă călduţă pentru o singură ceaşcă, dacă e fierbinte se dă peste cap cafeaua, se îneacă şi nu se face zaţ imediat”, spune Ahmet.

Această cafea se prepară într-un cazan de cupru umplut cu nisip, fiind numită astfel „cafea la nisip”. În acest cazan se aşează ibricul de aramă, în care se adaugă peste apa călduţă două linguriţe de cafea şi una de zahăr. „Mie mi s-a părut că e mai bună când îi pui toate ingrediente odată”, mai spune Ahmet.

Apoi, ibricul se mişcă pe nisipul fierbinte până fierbe cafeaua, după care conţinutul se pune imediat într-o ceaşcă pentru a păstra caimacul.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *