Cum se plantează nucul folosind nuca pe post de sămânță

plantarea-nucului

Înființarea unei livezi de nuc cu costuri minime, folosind nucile ca semințe pentru obținerea puieților viguroși care să rodească! Plantația de nuci se numără printre afacerile profitabile din agricultură, însă nu toți cei care doresc să cultive nuci își permit să investească în puieții de pepinieră, scumpi și destul de dificil de găsit, așa că pentru acești mici fermieri rămâne soluția de a-și obține singuri materialul săditor. Metoda nu implică riscuri, însă dacă doriți productivitate maximă de la plantația de nuci, cel mai bun sfat rămâne acela de a lua legătura cu o pepinieră specializată pentru asistență.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a obține nucul folosind nuci pe post de sămânță:

1. Alegerea semințelor pentru plantat

Înainte de a vă apuca de acest proces este importat de știut că un astfel proces poate dura câteva luni bune și este important să vă înarmați cu multă răbdare. Pentru început,  alegeți semințele din care vor răsări următorii pomi. Cea mai indicată perioadă pentru această operațiune este toamna, atunci când nucile încep să cadă din pom. În general să recomandă să luați nucile direct din copac, cele care sunt acoperite de coaja verde. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebite atunci când adunați sămânța pentru că este importat ca acea coajă verde să nu se deprecieze.

Atenție, cojile verzi de nucă pot irita pielea și pot păta îmbrăcămintea, tocmai de aceea este indicat să folosiți mănuși impermeabile și eventual un șorț. 

2. Nu cumpărați nuci de la magazin

În cazul în care nu aveți un nuc în apropiere din care să recoltați câteva semințe trebuie să știți că puteți lua semințe de nuc de pe o rază de maxim 160 de km, pentru ca specia folosită să fie cât mai adaptată condițiilor climatice specifice din zona aleasă pentru plantare. În schimb, nucile de la un magazin alimentar nu vor avea umiditate necesară pentru a germina. Chiar dacă o fac, nucile cumpărate din comerț au fost, cel mai probabil obținute de la un hibrid sau un soi adaptat la un climat diferit, ceea ce face aproape imposibil posibilitatea de a avea succesul scontat în zona dvs.

3. Eliminați coaja verde (opțional)

Se pot obține nuci atât din semințele cu coajă verde, cât și din cele care nu prezintă coajă. În general, grădinarii optează pentru eliminarea cojilor în primul rând pentru a testa calitatea seminței, dar și pentru a le manevra mai ușor. Pentru a îndepărta coaja verde mult mai ușor este indicat să pui nucile într-o găleată cu apă. Nucile se țin în apă, până când învelișul exterior este moale la atingere. Este importat să faceți asta atâta timp cât coaja este încă verde, dacă coaja s-a uscat nu mai ai aveți nici o șansă să eliminați coaja, lucru care ar putea îngreuna destul de mult procesul de răsărire.

4. Nucile se păstrează peste iarnă într-un mediu umed

Semințele se păstrează într-un mediu umed pe timpul iernii, pe o perioadă cuprinsă între 90 și 120 de zile în funcție de soi. Nucile, la fel ca multe alte semințe de plante au nevoie să stea într-un mediu umed și rece înainte de a fi plantate definitiv în sol. Păstrarea nucilor într-un astfel de mediu poartă numele de stratificare, iar în cazul acestor semințe se poate face în două modalități:

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Toader Calu spune:

    Da ! Nu știu câți consumatori de ? NUCĂ au ( știu ) secretul fructului . Mărturisesc că m-am născut cu ? NUCUL în curte ( Grădină ) dar acest amănunt Nu ! l-am știut .Și ași fi nerăbdător să știu dacă și cât efect va avea această lecție explicită ,demonstrativă în rândul consumatorilor de Nucă ! Și nu a-și greși mult dacă autorul ar pecepe o ? taxă similară cu cel care a vândut secretul jocului de SAH …Todor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *