Cum să găsești biletele alea ieftine de avion. Ghid complet de flight hacking.

zboruri cu avionul

Acum trei zile, Virgil mă ruga să-l ajut cu un bilet mai accesibil pentru Filipine. I-am găsit. Alaltăieri i-am dibuit amicului Nicanor un zbor până în Spania natală la jumătate de preț din ce găsise el. Când nu primesc rugăminți de la prieteni sau cititori, mai bricolez câte un itinerariu așa, ca fitness. Am ajuns să fac un pic de flight hacking în fiecare zi. Mă menține în formă. Ar trebui să încerci și tu.

Am promis că revin cu un articol despre flight hacking și mă țin de cuvânt. Micile secrete pe care o să le citești mai jos sunt o micuță comoară pentru oricine vrea să-și caute singur bilete de avion ieftine. Mi-au folosit și ca să-mi ajut prietenii și ca să câștig bani (420 de dolari pe vremea când exista FlightFox). N-o să țin comoara asta pentru mine. Am să scriu mai jos tot ce știu. Dacă sar ceva, e din uituceală, nu din zgârcenie.

1. Uită-te pe hartă. Studiază posibilitățile de transfer terestru.

Prima regulă a manifestului Tedoo pe care l-am scris în 2007 spune că orice călătorie trebuie să înceapă cu o hartă. Fără hartă, totul e orbecăială. Principiul se aplică și în cazul zborurilor. Sau mai ales în cazul lor. Am să-ți dau două exemple ca să înțelegi ce vreau să zic.

Să presupunem că ești în Singapore și vrei să zbori în Borneo (Kota Kinabalu sauSandakan). De pe Changi ai o singură variantă, care e scumpă de sari din ghete. Ce faci? Te uiți pe hartă și observi, ca la o oră nord de Singapore, se află orașul malaezian Johor Bahru. Are aeroport? Are. Cine zboară de pe Johor Bahru? Air Asia. Unde? Și la Kota Kinabalu, și la Sandakan. La un sfert de preț. E bună și geografia asta la ceva.

Al doilea exemplu – mai cunoscut – este Bruxelles, deservit de aeroportul principal (BRU) și de Brussels South/Charleroi (CRL), aflat la 55 de kilometri de metropolă. Pe BRU operează companiile legacy, pe Charleroi – transportatorii low-cost. Până în oraș ajungi cu trenul sau cu autobuzul.

Dealtfel, în vestul Europei (mai ales în zona Franța-Germania-Benelux) rețeaua de transport terestru e atât de bine pusă la punct încât poți zbura pe un aeroport situat la 2-300 de kilometri distanță de destinație fără grija că te prinde noaptea pe drum. Poți să ajungi în Olanda zburând în Germania, poți să zbori în Belgia ca să vizitezi Franța și așa mai departe. Uneori, cel mai ieftin zbor îl faci cu trenul.

2. Verifică site-ul aeroportului.

Ăsta e un truc care funcționează cu precădere în cazul zborurilor în destinații îndepărtate, pe aeroporturi cu trafic preponderent domestic. Din căutări îți rezultă una-două variante de zbor, ambele prin capitală.

Concret, să spunem că vrei să ajungi în Boracay, cea mai populară insulă din Filipine. Te uiți pe hartă (nu?) și vezi că cele mai apropiate aeroporturi sunt Caticlan și Kalibo. 90% din zborurile către cele două aeroporturi vin din Manila sau alte orașe filipineze. Concluzia logică ar fi că trebuie să-ți iei bilet București-Manila și să zbori domestic pe ultimul segment. Dar soluția asta te costă cam mult, fiindcă pe Manila concurența e slabă și prețurile mari.

Dacă intri pe site-ul aeroportului din Kalibo și consulți lista de sosiri/plecări, o să ai surpriza să vezi că există un zbor internațional de la Hong Kong (cu escală în MNL, ce-i drept). Ceea ce schimbă datele problemei, fiindcă la Hong Kong se zboară mai ieftin decât la Manila. Una peste alta, faci o economie de 150-200 de EUR doar pentru că te-ai uitat unde trebuie. Param!

3. Motoarele de meta-search

Abia acum e momentul să începi căutarea propriu-zisă a tarifelor. Motoarele de meta-search – hai să le prescurtăm MMS – sunt niște site-uri care fac căutări în bazele companiilor aeriene și ale agențiilor online de ticketing (OTA). Există zeci de astfel de motoare, fiecare cu particularitățile sale. Cele mai bine cotate sunt următoarele:

Kayak – aproape sinonim cu conceptul de meta-search. Kayak are avantajul unei interfețe foarte prietenoase și oferă un set foarte util de opțiuni de căutare. Dacă știi unde să te uiți, Kayak îți dă o hartă a celor mai ieftine zboruri dintr-un aeroport, bazată pe căutările altor utilizatori. Caut-o și spune-mi dacă ai găsit-o. O opțiune nou introdusă de Kayak îți afișează așa numitele hacked flights – zboruri return compuse din două one-way-uri. Uneori, diferențele de preț sunt spectaculoase.

Momondo – tot o interfață simplă și prietenoasă. De remarcat faptul că Momondo caută solid și în serverele companiilor low-cost (nu toate MMS-urile o fac). Calendarul grafic al prețurilor e o facilitate utilă pentru cei flexibili.

UPDATE iunie 2016: au trecut 4 ani de la publicarea articolului, iar între timp Momondo a evoluat atât de bine încât și eu, și colegul Dragoș, folosim aproape exclusiv meta-search-ul danez.

Am apreciat la ei și faptul că au fost primii care au afișat transparent comisioanele agențiilor online, dar mai ales faptul că, în cele din urmă au negociat cu acesteaeliminarea totală a comisioanelor. Recent, Momondo a introdus în căutare și o destinație foarte populară printre călători: “oriunde”

Matrix.ItaSoftware – oferă cele mai multe opțiuni, de la aeroporturi multiple la reguli de rutare. Eu aici încep orice căutare, ca să-mi fac o idee. Singurul mare dezavantaj al site-ului e că nu te trimite la booking. Iei soluția găsită și te duci s-o cauți la sursă. Sau iei codul tarifar obținut și i-l trimiți agentului tău de ticketing. Am testat, funcționează.

DoHop – e unul dintre cele mai intuitive MMS-uri. DoHop face combinații creative delow-cost și legacy și oferă și opțiunea de ground transfer. Cam ce propuneam noi pe Amazingrace.ro acum patru ani.

SkyScanner – deja un clasic, este primul MMS major care a oferit și soluții low-cost. SkyScanner se pretează la căutări cu grad mare de flexibilitate. Cea mai utilă opțiune este căutarea pe țări. În loc de București și Frankfurt introduci România și Germania, iar site-ul îți răspunde cu cele mai ieftine zboruri între cele două țări.

Adioso – un concept original, inspirațional, dedicat căutătorilor de city-breaks. Se remarcă opțiunea “X to Everywhere”, care-ți permite să vezi, ordonate după preț, toate destinațiile în care poți ajunge din orașul X. Imaginile și informațiile despre fiecare destinație completează experiența.

Drungli – un concept simpatic, oarecum similar cu Adioso, despre care am scris pe larg aici.

Liligo – nu este un MMS major, dar se remarcă printr-o versiune .ro, care face căutări și în OTA-uri românești. Amuzant, o interogare pe relația București-Kuala Lumpur mi-a dat un preț de 75 de EUR. Care, bineînțeles, nu se verifica pe site-ul de origine (Tripsta.ro). Era doar un scam de vânzări. Rușinică.

Lista motoarelor de meta-search poate continua. În disperare de cauză, dă un ochi și pe Hipmunk, Google Flights (merge doar pe SUA), Bing Flights, Mobissimo.

În urmă cu o lună, Răzvan Militaru îmi semnala apariția CheapFlightsFinder, primul motor de meta-meta search (face search în MMS-uri). Site-ul se laudă că găsește tarife mai bune decât însuși Google Flights. L-am testat și pot să spun că ideea e interesantă, dar băieții mai au mult de lucru la interfață și la opțiuni. În plus de asta sunt atâteacache-uri între ei și sursă încât, de foarte multe ori, tariful afișat n-are nicio legătură cu cel real.

Că veni vorba de cache-uri: tarifele afișate de MMS-uri nu sunt real-time. Pot fi vechi de câteva minute sau de câteva ore (multe). Tariful trebuie verificat la sursă: o companie aeriană sau un OTA. Abia după ce l-ai găsit acolo poți să fii sigur că ăla e. Deci nu te lua după primul preț apărut pe ecran. Mergi până la capăt, ca să nu fiidezamăgit mai târziu.

4. OTA-urile

Un OTA este varianta online a agenției de voiaj de unde-și cumpărau străbunii noștri bilete de avion. Diferența constă în faptul că munca n-o mai face un agent de ticketing, ci mătălulță. Îți cauți zborul, îl găsești, scoți cardul și plătești.

Mai multe citește pe tedoo.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *