Cum puteți planta trandafirul din buchetul preferat

Foto: www.goodshomedesign.com

Foto: www.goodshomedesign.com

Plantarea unui trandafir primit într-un buchet de flori nu este imposibilă deși este ceva mai dificil de realizat deoarece, de cele mai multe ori, acesta este crescut în medii controlate, focalizându-și energia pe înflorire.  Dar dacă primiți un buchet de trandafiri care vă impresionează puteți să plantați rozele preferate chiar în propria grădină!

Ce ar fi dacă ați încerca să plantați un trandafir tăiat dintr-un buchet de flori? Încă din start trebuie să știți că încă mai există dilema altoirii așadar nu aveți nicio garanție că trandafirul se va dezvolta, chiar dacă prinde rădăcini. Dar, sigur, nu aveți nimic de pierdut dacă încercați.

De fapt, trandafirii se înrădăcinează ușor. Totuși, majoritatea sunt altoiți pe rizomii altor trandafiri, pentru putere, rezistență la boli sau rezistență generală și chiar dacă primiți ceva asemănător cu trandafirul-părinte de unde ați luat butașul, poate să nu dețină acea rezistență necesară.

Iată de ce aveți nevoie:

Trandafiri tăiați;

-Hormoni de înrădăcinare (disponibili în majoritatea magazinelor cu raioane de grădinărit);

-Container cu nisip sau amestec cu pământ puțin;

-Sac de plastic (pentru a acoperi containerul);

-Apă.

Cum să plantați trandafirul?

Înlăturați floarea și lăsați o porțiune de 30 cm de tulpină! Trebuie să respectați acest pas deoarece floarea utilizează întreaga energie a plantei iar dacă vreți să o încurajați să prindă rădăcini, va trebui să îi reorientați energia către rădăcină.

Tija florară se taie la o lungime de aproximativ 2,5 cm. Imediat după ce ați tăiat floarea se lasă tija la înmuiat în apă, timp de cel puțin 12 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Această perioadă este necesară tocmai pentru a asigura o prindere mai rapidă a rădăcinilor. Apa în care se lasă tija la înmuiat ar fi bine să fie apă de ploaie sau din altă sursă, nu de la robinet pentru că are un conținut ridicat de clor și înrădăcinarea se va face cu mare dificultate.

Scoateți tijele din apă și înlăturați toate frunzele! În afară de cele două de deasupra, din același motiv pentru care au fost tăiate și florile, tocmai pentru că consumă prea mult din energia plantei. Totuși, vrem ca ramura să continue fotosinteza și să se hrănească până când se formează noile rădăcini. Acesta este motivul pentru care trebuie să rămână câteva frunze pe tijă. O ramură trebuie să conțină 3-5 frunze întregi.

Faceți o tăietură proaspătă la capătul de jos al tulpinii, chiar sub nod! Folosiți cuțitul ca să împărțiți tulpina de jos în patru bucăți. Sunt specialiști care recomandă inclusiv lovirea tijei cu un ciocan mic în partea de jos pentru a permite ca rădăcinile să iasă și să pătrundă mai repdede în sol. Totuși această operațiune poate fi destul de riscantă, tocmai de aceea este mult mai sigur să folosiți un cuțit ascuțit sau vârful de lamă a unui cater.

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *