Cultura de ricin îi aduce unui clujean venituri de 36.000 de euro/hectar.

ricin

În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse, însă astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp. În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru Agrointeligența care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.

“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Conț fermier din Cluj.

Pregătirea terenului esențială

Înainte de înființarea unei plantații de ricin trebuie pregătit terenul. ”Suprafața de teren necesită o arătură adâncă la 30-35 cm, discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb. În mai este perioada optimă în care se poate înființa o plantație de ricin. La semănat se folosește același echipament ca și la porumb, iar distanța la plantare este de 75 centimetri între rânduri și 25 centimetri între plante pe rând”, ne-a explicat cultivatorul.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să se înființeze plantații în partea de sud a României, deoarece această plantă are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară. Întreaga plantație de ricin poate fi compromisă dacă se manifestă temperaturi de 1-2ºC.

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *