Conf.dr. Victor Costache: „Nu pot să mă uit în ochii pacienților și să le spun că dacă nu au 5.000 de euro pentru operație sunt condamnați”

Foto: doctorulzilei.ro

Foto: doctorulzilei.ro

Plătim o viață-ntreagă la asigurările medicale, dar când e să avem nevoie de tratamente mai complicate, dacă nu se poate în spitalele de stat, statul preferă să cheltuie sute de mii de euro ca să te operezi în strinătate, deși multe intervenții se pot face foarte bine la spitalele private din România. De ce? Conf.dr. Victor Costache explică, pentru Doctorul zilei, piedicile pe care sistemul și le pune singur

Dacă Doamne-ferește ai nevoie de o operație complicată, în caz că ai noroc neresperat poate ajungi să fii tratat în străinătate, indiferent dacă în propria-ți țară există clinici private unde ai putea fi salvat. Reputatul chirurg spune că de vină e sistemul, care e creat de asemenea manieră încât să împiedice accesul românilor la serviciile de sănătate din privat, dacă nu sunt dispuși să scoată ei înșiși bani din buzunar. Vorbim de intervenții cardio-vasculare care salvează vieți.
– Doctorul zilei: De ce ați ales să practicați medicină inimii la Sibiu?
– Conf.dr. Victor Costache: Regiunea centru, regiunea Sibiului e o regiune frumoasă, bine dezvoltată, cu un spital de înaltă calitate, cu foarte bune dotări, cu personal înalt calificat, care tocmai se deschidea pentru a deservi populația care nu avea acces medicina cardiovascularpă. Rata de infarct în regiunea Sibiului este cea mai mare din România și în plus știm foarte bine că România trimite foarte mulți pacienți în străinătate ca să fie tratați pe bani aberant de mulți. România este, din acest motiv, o pată neagră pe obrazul Europei, numărul 1 în mortalitate prin boli cardiovasculare. 58% din decese la românii sunt datorate bolilor cardiovasculare. Dacă luăm toate tipurile de cancer la un loc, abia fac 20%.
Nu suntem tratați, deși banii îi dăm
– E vorba de mult discutata subfinanțare?
– Da. E un fel de genocid îndreptat împotriva poporului român care ar putea fi oprit foarte simplu. Din nefericire, din miliardul Casei de Asigurări, care nu este al ei, că CNAS nu are un ban, este miliardul nostru, care ni se ia în fiecare an din salriu, deci din salariile noastre, s-a decis să se aloce bolilor cardiovasculare de către conducerea acestei instituții numai 25 de milioane de euro prin programul național, iar restul miliardului se disipează în alte direcții.
– Vorbim de prevenție sau de chirurgie?
– Noi vorbim aici de programe curative care pot salva vieți. Pacientul, dacă face un infarct, nu mai are nevoie de prevenție. Are nevoie să acționăm acum, asta trebuie să facem ca să salvăm oamenii care se aliniază la o ușă și noi nu-i putem trata.
Prea ieftini pentru a scăpa cu viață
– De ce? Pentru că statul nu plătește prețul cerut de privat?
– Trăim într-o lume a mondializării, a globalizării. Cum e la mașini, dacă un Duster sau un Logan care este făcut în România costă aici 7.000 de euro, în Germania costă poate 8.000 de euro. La fel o intervenție care este făcută în Germania pe același domeniu va fi, să spunem, cu 20% mai ieftină în România, dar nu poate să revină cu 90% mai ieftin, este ceva aberant. Pentru că toate materialele acestea sunt produse în străinătate. (…) În loc să încurajăm oamenii și spitalele să lucreze împreună, să lupte împotriva acestui flagel, se discriminează spitalele private, care nu sunt luate în considerare. (…) Spitalele private nu au nevoie de finanțare, fiindcă nu au nevoie ca statul român să le cumpere nimic, ei au nevoie să se respecte legea. Legea Sănătății din România, Legea 95, spune că banii care se duc în Europa trebuie să urmeze pacientul. Dumneavoastră, dacă ați avea nevoie de o intervenție chirurgicală cardiovasculară, și eu pot avea nevoie, nu știm ce ni se poate întâmpla, am cotizat o viață la casa de asigurări și nu veți putea să veniți să vă operez eu.

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *