Cel de-al doilea pod ca mărime din Europa, tocmai inaugurat, s-a făcut cu oţel românesc, produs la Galaţi

Pod 646x404

ArcelorMittal Galaţi a furnizat 34.000 de tone de oţel pentru construcţia unuia dintre cele mai mari poduri din lume. Inaugurat săptămâna trecută, podul Ozman Gazi reduce timpul de deplasare între Istanbul şi Izmir de la nouă ore la trei ore şi jumătate.

ArcelorMittal Galaţi a furnizat oţel pentru podul gigantic Ozman Gazi, tocmai inaugurat în Turcia, dovedind, încă o dată, că metalurgia românească încă nu şi-a spus ultimul cuvânt la nivel mondial, scrie adevarul.ro.

Combinatul siderurgic gălăţean a livrat către constructorul Çimtaş produse plate din oţel necesare pentru tablierul podului. Cele 34.000 de tone, au fost transportate în patru loturi, într-o gamă extinsă de grosimi şi lăţimi.

„Proiectul a avut o semnificaţie aparte pentru noi, dată fiind anvergura acestuia. Laminoarele de tablă groasă din Galaţi sunt capabile să fabrice şi să livreze produse pentru aplicaţii numeroase. Pentru podul Ozman Gazi am creat soluţii tehnice şi comerciale personalizate”,  declarat Bruno Ribo, Director General al Diviziei Europene de Produse Plate,  Est – Sud, a ArcelorMittal.

Podul care traversează Golful Izmit, în zona de Nord – Vest a Turciei, face parte dintr-un proiect al unei autostrăzi de 420 kilometri care scurtează distanţa între Istanbul şi Izmir cu aproximativ 140 de kilometri.

De întregul proiect s-a ocupat consorţiul NOMAYG (format din companii turceşti: Nurol, Özaltın, firmele Makyol, Yuksel, Göçay şi constructorul italian Astaldi) care va realiza şi întreţinerea acestuia pe o perioadă de 23 de ani.

Consorţiul a acordat construcţia podului companiei japoneze IHI Corporation pe bază de licitaţie. Çimtaş a fost selectat ca fabricant unic, atât pentru segmentele din oţel care asigură suspensia podului cât şi pentru pilonii de susţinere. Proiectarea podului a fost realizat de firma de design industrial Cowi din Danemarca.

Cu o lungime totală de 2.682 de metri şi o deschidere maximă de 1.550 de metri între pilonii principali, podul Ozman Gazi este cel mai lung pod suspendat din Turcia, al doilea ca lungime din Europa şi al patrulea la nivel mondial.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *