Ce să mănânci 5 zile după masa de Crăciun, ca să nu te îngrași deloc

dieta sanatoasa

Masa de Crăciun abundă în calorii. Nu în fiecare zi a anului mănânci și sarmale, și cârnați, și friptură la aceeași masă. Un aport caloric ridicat într-un timp atât de scurt poate crește numărul de kilograme indicat de cântar, dacă nu-ți iei măsuri de precauție. Potrivit lyla.ro, asta nu înseamnă că trebuie să te abții de la toate bunătățile de pe masa de Crăciun.

Stragegia pe care ar trebui să o urmezi pentru a nu te îngrășa de sărbători pornește de la moderație. Nu este nevoie să mănânci cinci sarmale, două fripturi și trei linguri de salată boeuf la o singură masă. Îți poți pune în farfurie doar două sarmale, o singură bucată mai mică de friptură și să completezi fiecare fel cu legume din belșug. Asigură-te că la mesele festive întotdeauna ai legume, salate – vegetale, în mare parte – în farfurie.

Dacă respecți acest sfat, riscul de a te îngrășa scade semnificativ. Dar și zilele de după Crăciun contează enorm pentru menținerea greutății corporale. Pentru a nu te îngrășa, trebuie să fii atent la alimentație, mai mult, să alegi anumite alimente care pot compensa aportul caloric masiv de la masa de Crăciun.

Iată ce ar trebui să mănânci în primele cinci zile de după masa de Crăciun pentru a nu te îngrășa!

Începe ziua cu micul dejun. Chiar dacă nu ești obișnuit să iei micul dejun, de data aceasta ar trebui să faci un mic efort. Deși o masă copioasă seara nu prea lasă loc foamei de dimineață, nu sări peste micul dejun. Optează pentru produse alimentare cu indice glicemic scăzut, pentru carbohidrați cu eliberare treptate. Cu alte cuvinte, mănâncă un bol de cereale cu iaurt dimineața, dar asigură-te că cerealele sunt mixte, neprocesate, fără fructe confiate și fără adaos de zahăr. Poți introduce și fructele în prima masă a zilei. Fă-ți un amestec de fructe tăiate (citrice, un măr, poate chiar fructe de pădure) cu iaurt natural. Consumă acest amestec cu două felii de pâine neagră. Dacă ești genul de om pentru care prima masă a zilei este cea mai importantă dintre toate, poți mânca și ouă la micul dejun, chiar dacă cu o seară înainte te-ai răsfățat cu bunătățile de Crăciun. De ce ar trebui să-ți începi astfel ziua? Pentru că, mâncând dimineața, îți pui metabolismul în mișcare, el începe să ardă mai bine grăsimile decât dacă ai fi sărit peste micul dejun, iar senzația de foame va întârzia să apară pe restul zilei.

Regula micului dejun ar trebui să o aplici cel puțin în primele cinci zile de după Crăciun dacă nu vrei să te îngrași. Dacă vrei să crești calitatea regimului tău alimentar, indiferent de perioada anului, atunci nu sări niciodată peste micul dejun, indiferent la ce oră trebuie să te trezești.

Următoarea masă este prânzul. În toate cele cinci zile de după Crăciun ar trebui să optezi pentru proteine slabe și legume/verdețuri. Alege într-o zi să mănânci ton cu salată, a doua zi un grătar de pui cu legume, a treia zi o felie de carne de curcan înăbușită la cuptor, fără ulei, tot cu legume. Aportul caloric este aproape nesemnificativ, însă – din punct de vedere nutrițional – oferi organismului tău tot ce are nevoie pentru a arde caloriile și pentru a se curăța.

Nu uita de cină. Chiar dacă se ia mai târziu seara, nu sări peste ea! Nu poți mânca la ora 3 după-amiază, iar următoarea masă să fie micul dejun de a doua zi și să ai pretenția că slăbești. Nu! Dacă lași prea mult timp să treacă între mese, ritmul tău metabolic încetinește. Cu alte cuvinte, arzi mai puține calorii. Secretul este să-ți oferi periodic ceva de mâncare corpului pentru ca el să fie în continuare activ, cu condiția că ceea ce mănânci să fie redus caloric, dar ridicat nutritiv.

Acestea sunt etapele de bază ale oricărei persoane care nu vrea să se îngrașe după masa de Crăciun.

Totuși, dacă vrei să-ți maximizezi șansele de a nu pune kilograme pe tine și chiar să-ți ajuți corpul să se „curețe”, poți apela la citrice pentru dezintoxicare. Și da! O masă de Crăciun, abundentă în grăsimi, este o formă de intoxicare a organismului.

Pentru „curățarea” lui, poți înlocui cina cu un fresh de citrice. Spre exemplu, ia un grepfrut, o portocală și o lămâie, amestecă-le în blender și bea freshul în loc de orice altceva la cină. Dacă nu te poți lipsi de o cină mai copioasă și să bei acest tip de fresh de dezintoxicare, atunci poți bea în timpul zilei, între mese, un pahar de apă încălzită cu o lămâie stoarsă în el, fără zahăr.

Dacă ai probleme stomacale, de tipul gastritei, atunci evită acest procedeu de dezintoxicare, căci riști să-ți agravezi problema de sănătate. Dacă nu suferi de afecțiuni ale stomacului, atunci urmează aceste reguli timp de cinci zile după masa de Crăciun pentru a nu te îngrășa!

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *