Cât de sănătoase sunt roșiile țuguiate. Semnele care indică faptul că roșiile au fost stimulate artificial

roșii-țugui

In aceasta perioada a anului, pe tarabele din piata si-au facut loc rosiile cu mot sau rosiile cu tugui. Inca sunt oameni care se intreaba daca astfel de tomate sunt normale sau au fost fortate sa creasca prin folosirea substantelor chimice.

Astfel, daca producatorii spun ca acestea au tugui ca o caracteristica a soiului Prekos, un hibrid bulgaresc extratimpuriu, cercetatorii au o cu totul alta parere. In incercarea de a afla adevarul din spatele acestui mister, Agrointeligenta a stat de vorba cu dr. ing. Costel Vanatoru de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau. „Parinte” a zeci de soiuri noi de legume obtinute prin cercetare, acesta este poate cel mai cunoscut expert in varietati si cultura de rosii romanesti.

Motul nu este o caracteristica a soiului Prekos
„Exista un hibrid, dar nu romanesc, unul bulgaresc care manifesta spontan, dar foarte rar, aceasta caracteristica. In mod natural acest „mot” asociat hibridului Prekos este putin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au genetic aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de stimulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care sa aiba o caracteristica expresiva si uniforma cu acest mucron”, a declarat dr.ing. Vanatoru.

Tomatele cu un mot pronuntat au fost fortate sa se coaca

Potrivit cercetatorului, aparitia pronuntata a mucronului tomatelor s-a produs din cauza faptului ca legumicultorul a ales sa foloseasca produse chimice ce au avut ca efect fortarea coacerii fructului.
„Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici”, a explicat inginerul.

Semnele care indica faptul ca rosiile au fost simulate artificial

Cel mai edificator test care poate arata daca parguirea tomatelor a fost fortata cu ajutorul substantelor chimice este analiza de laborator, urmata de cateva indicii care iti pot spune daca au fost folosite substante chimice in procesul de maturare a fructelor.

„Dupa analiza de laborator mai sunt cateva indicii care ne pot spune daca acele tomate au fost fortate artificial sa creasca si sa se coaca. Aici intra faptul ca un mucron foarte pronuntat ar putea sa dea de gandit ca s-a umblat chimic la el.

Apoi, daca taiem fructul in sectiune si vedem ca fructul nu are seminte, iar in lojele seminale gasim un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate este dovada ca avem un hibrid si ca acolo este posibil sa se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca fructul nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se matureze.
Atunci cand sectionam fructul si gasim in pulpa exterioara a rosiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturari fortate care a dus la crearea unui tesut celulozic in pulpa lui. Cepul, de la baza ramane lemnos si verde, puternic pronuntat in fruct asta fiind un alt indiciu al faptului ca tomata a fost fortata sa se coaca”, sustine specialistul.

La ce riscuri ne expunem

Un lucru este cert: rosiile cu mot fortate chimic sa se coaca produc efecte negative asupra sanatatii pe termen lung.
„Efectele produse de aceste rosii nu pot fi cuantificate, ele isi fac efectul pe termen lung. Ideea este ca atunci cand vorbim despre legume ar trebui sa vorbim despre alimente-medicament. Nu intamplator medicii recomanda consumul zilnic de fructe si legume proaspete pentru ca beneficiul lor alimentar este unanim recunoscut de toata stiinta lumii. Au fost primele alimente introduse in hrana omului, cele mai sigure si cele mai benefice pentru sanatate. Totusi evolutia omenirii a facut ca in ultima perioada de timp sa vorbim din ce in ce mai des despre legume-pericol pentru sanatate. O leguma stimulata, chimizata si cultivata mai nou pe vata minerala, numai cu substante de sinteza nu poate sa aduca nimic bun pentru sanatate”, crede cercetatorul.

Potrivit specialistilor din domeniu, substantele chimice folosite la stimularea tomatelor nu pot fi metabolizate si eliminate din corp, cea mai mare parte dintre ele se acumuleaza in grasimi si afecteaza ficatul. Cu cat inaintam in varsta, consumul de legume si fructe cu continut ridicat de chimicale poate produce probleme de sanatate: imbolnavirea ficatului, a rinichilor si chiar unele forme de cancer.

De asemenea, aceste substante genereaza aparitia supraponderalitatii si a obezitatii, care favorizeaza declansarea bolilor hipertensive, a diabetului si a bolilor cardiovasculare.

sursa: agrointel și sanatate.bzi.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *