Casa românească din lut și paie e ieftină și accesibilă. Este caldă, naturală și frumoasă ca-n povești

casa-lut-1

Foto: Popasul verde (Facebook)

Îndrăgostit de natură și de munte, un inginer român care lucrează în Belgia a decis să construiască o casă de vacanță în România, în orașul-stațiune Sângeorz-Băi din județul Bistrița-Năsăud. Acum, turiști din întreaga lume poposesc în căsuța ecologică zidită din lut, paie, lemn și alte materiale culese din natură.

Casa care pare desprinsă din basme se numește Popasul Verde și este construită într-o zonă de munte în apropiere de Munții Rodnei.

Structura de rezistenţă a casei este realizată din lemn, iar zidurile exterioare din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm, la care se adaugă zone (în special la îmbinarea pereţilor) unde s-a folosit cob (amestec din lut, paie, apă și nisip). De asemenea, s-a folosit și o tencuială specială numită Tadelakt, originară din Maroc, cu care a fost tratată baia pentru a rezista la umezeală.

Acoperişul este de tip „înverzit”, format dintr-un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără a fi nevoie de o întreţinere intensivă. Acest lucru este posibil prin folosirea unor anumite tipuri de plante rezistente la condiţii de climă extreme, în cazul de faţă fiind vorba de plante suculente sau sedum-uri. Un astfel de acoperiş, cum a fost folosit la construcţia Popasului Verde din Sângeorz-Băi, oferă o foarte bună izolare termică a casei, pe lângă faptul că înlocuieşte suprafaţa de vegetaţie înlăturată de amprenta casei la sol.

O serie întreagă de elemente decorative, cum ar fi nişele din pereţi și treptele, dar mai ales baia şi porţiuni din bucătărie, sunt finisate cu tencuială de cob sau de var.

La casa Popasul Verde au fost folosite și piese recuperate de la case vechi tradiționale din zona Sângeorzului care s-au dărâmat: acoperișul „creț” sau bârnele vechi de susținere.

Foto: popasulverde.ro

Foto: popasul verde (Facebook)

Casa este compusă din două dormitoare, o baie la parter şi un living şi o bucătărie la mansardă.

Mai multe citiți pe greatnews.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *