Care sunt cele mai bune soiuri de prune pentru ţuică

tuica-de-prune

Cele mai bune soiuri de prune pentru țuică sunt la mare căutare cu cât procesarea fructelor aduce un profit mai mare în comparație cu vânzarea directă a recoltei. În plus, la prepararea tăriei se pot folosi și prunele al cărui aspect nu este tocmai comercial.

Transformarea prunelor în țuică rămâne cea mai profitabilă metodă de valorificare a acestor fructe. Se pot folosi chiar și prune trecute, ce nu își mai au loc pe taraba din piață, iar investiția consistentă este doar cea în cazanul pentru obținerea alcoolului din prune. În plus, nu există pericolul de pierdere a producției întrucât, după cum se știe, țuica se păstrează foarte bine iar odată cu trecerea timpului devine și mai valoroasă!

Rămâne însă dilema: care este cel mai bun soi de prune pentru țuică? De obicei, pentru țuică și nu numai sunt recomandate soiurile cu destinaţie mixtă a fructelor, care sunt bune atât pentru consumul în stare proaspătă cât şi suficient de dulci ca să fie utilizate la prelucrare. Astfel că ce nu merge la vânzare, intră la țuică.

Se știe că țuica devine mai bună și mai tare cu cât se învechește. Diferența la preț o face “tăria” adică gradele pe care le are alcoolul din prune. Dacă socotim 1,5 lei prețul maxim care s-a cerut anul acesta pe kilogram, este mai avantajos să se facă țuică decât să vinzi fructele. Pentru un litru de țuică se folosesc 5 kilograme de prune, ceea ce înseamnă un cost de maxim 7 lei doar cu materia primă, iar litrul de țuică se vinde cu 15-20 de lei. Trebuie, bineînțeles, să luați în calcul investiția într-un cazan bun, cu cupru – cel puțin 2.000 de lei, apoi cheltuiala cu gazul sau lemnele.

Valoarea produsului se poate dubla însă dacă din prune se face pălincă. Asta înseamnă că și cantitatea din produsul final scade având în vedere că aceasta este fiartă de 2 ori astfel încât să ajungă la o tărie de 50-60 de grade. În plus, producătorii care au și un pic de imaginație pot valorifica litrul de pălincă și cu 200-250 de lei, mai ales dacă se apucă din primăvară să prindă sticla de ramurile perilor, iar fructul va crește în interior!

 Iată cinci soiuri care ”merg” cel mai bine la țuică:

1. Grase românești/soiul gras ameliorat

Pentru producția de țuică, din vremuri îndepărtate, românii au avut un soi tradițional de prune pe care acum l-au cam uitat: soiul Grase românești. Acești pomi fac fructe medii spre mari, sferice și ușor alungite la capete, cu pieliță mai subțire și de culoare vânătă-roșcată.

Acest soi a cam ieșit din atenția cultivatorilor în majoritatea zonelor cultivându-se mai mult soiul Ager sau Stanley. Dar specialiștii de la institutele de cercetare nu făcut uitat astfel că soiul de prune Grase românești are astăzi un urmaș demn de luat în seamă: soiul Gras ameliorat. Elaborarea lui reprezintă munca specialiștilor de la Institutul de la Mărăcineni, acolo de unde se mai pot procura anual și puieți. Este singurul soi de prune de la această unitate despre care cercetătorii spun că are utilizare mixtă: consum în stare proaspătă și procesare.

Citiți mai multe pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *