Bitterul suedez, o rețetă simplă de făcut acasă

Licoarea miraculoasa numita bitter suedez este de fapt o tinctura de plante, creata in Evul Mediu de catre legendarul savant si alchimist Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, zis Paracelsus. Acesta a vrut sa creeze un elixir din plante care sa prelungeasca tineretea. Licoarea lui a avut mare succes, apoi a fost uitata multe secole. Dar reteta a fost transmisa din tata in fiu intr-o familie de medici suedezi pe nume Samst.

Toti au trait peste 90 de ani. Klaus Samst, rectorul facultatii de medicina din Uppsala, caruia i se datoreaza repunerea in circulatie a bitterului suedez, a ajuns, de pilda, la venerabila varsta de 104 ani, cand a murit din cauza unei cazaturi de pe cal. Acum doua decenii, cunoscuta popularizatoare de medicina traditionala Maria Treben, a readus in atentie bitterul suedez. Au aparut tot felul de versiuni ale licorii magice, redand astfel bitterului renumele de leac extrem de eficient.

Reteta pentru acasa
Bitterul suedez este un extract hidroalcoolic, dar in ciuda popularitatii sale ca leac, nici pana in prezent nu se stie cu precizie care este reteta originala. Iata una ceva mai simpla, compusa din numai 12 plante amare, dar extrem de eficiente. Intr-un borcan cu filet de 2 l, se pun cate 2 lingurite din urmatoarele plante sub forma de pulbere: pelin, anghinare, flori de salcam, foi de dafin, iarba de troscot, frunze de frasin, radacina de angelica, boabe de ienupar.

Se adauga apoi cate 1 lingurita de pulbere de rasina de brad, seminte de fenicul, radacina de urzica si o jumatate de lingurita de pulbere de sofran. Se toarna peste ele un litru si jumatate de alcool alimentar de 50-60 de grade si se lasa la macerat minimum doua saptamani. Apoi se filtreaza preparatul prin tifon si se pune la pastrare intr-o sticla inchisa la culoare, intr-un loc intunecos si rece. Se administreaza, de regula, 1-2 lingurite din acest preparat, inainte de mesele principale, diluate in apa plata sau ceai.

Micul bitter suedez
Iata si o reteta de bitter suedez dintr-un numar minim de plante:10 grame de aloe, 5 grame de smirna, 0,2 grame de sofran, 10 grame de foi de sena (siminichie), 10 grame de camfor, 10 grame de radacina de revent (rabarbar), 10 grame de radacina de curcuma (sofran-de-lndia), 10 grame de mana, 10 grame de Theriak venezian, 5 grame de radacina de lemnul-Domnului, 10 grame de radacina de angelica. In loc de aloe se pot folosi si radacina de gentiana sau praf de pelin. Este voie sa se foloseasca doar camforul natural.

Sursa: sanatate.bzi.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *