Atenție! Acest medicament provoacă infarct miocardic. Și tu îl folosești destul de des!

medicamente

Poate nu stiati dar exista mai multe dovezi care arata pericolul care ne paste daca luam frecvent anumite medicamente.

Doi experti in farmacologie clinica din Marea Britanie si Canada susutin ca diclofenacul comun – un analgezic din grupul de AINS care urmeaza sa fie retras din farmacii, dauneaza grav sanatatii. In lucrarile sale publicate intr-o revista medicala influenta, Patricia Mack Getty din Marea Britanie si David Henry din Canada, au dovedit in 2006 ca utilizarea pe termen lung a diclofenacului creste cu 40 la suta riscul de atac de cord si a altor boli cardiovasculare.

De la autori, analiza a aratat ca diclofenacul este in continuare cel mai frecvent prescris medicament anti-inflamator in 15 tari ale lumii.

In plus, este prezent pe lista nationala a medicamentelor indispensabile in alte 74 de tari, potrivit bewoman.ro. Cu toate acestea diclofenacul este luat cu aceeasi frecvența ca si in tarile cele mai dezvoltate si in cele mai putin prospere.

„Avand in vedere existenta unor alternative mai sigure, diclofenacul ar trebui exclus din lista naționala de medicamente esentiale. Exista motive suficiente pentru ca acest medicament sa fie eliminat de pe pietele farmaceutice din lume”, potrivit medicilor.

De altfel, intr-un interviu dat in „The Daily Telegraph”, reprezentantul autoritatii de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie observa ca la majoritatea pacientilor, efectul analgezic al diclofenacului depaseste riscul de efecte secundare. Potrivit lui, este necesar sa se recomande acest produs in doze extrem de mici.

Analgezicele sunt periculoase pentru inima
Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca au decis sa verifice si sa clarifice modul in care acesta afecteaza starea de sanatate a sistemului cardiovascular la pacientii care au avut anterior atacuri de cord.

Studiul a implicat aproximativ 83500 de pacienti care au prezentat un infarct miocardic, cu o medie de varsta de 68 de ani. La 43 la suta din acestia, medicii le-au prescris medicamente antiinflamatorii non-steroidiene, cele mai frecvente fiind ibuprofenul sau diclofenacul. Dupa cum a precizat in cursul studiului, toate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene cresc riscul de deces. Pacientii care iau aceste medicamente timp de o saptamana, mor mai repede decat acei pacienti nu au fost tratați cu ele.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *