ALERTĂ! Virusul Zika a ajuns în România: primul caz, CONFIRMAT OFICIAL!

virusul zika in romania

Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat astăzi în România, fiind vorba de o femeie de o femeie de 27 de ani, din București, care se află internată în prezent la spitalul Victor Babeș din Capitală, informează reporterntv.ro.

Femeia se întorsese dintr-o excursie în Martinica. Aceasta a fost internată timp de două zile, după care a fost externată.

Conform unui comunicat dat publicității astăzi al Ministerului Sănătății,

persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual„.

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt: utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes; plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

MS spune că utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar, avertizează MS.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Ministerul Sănătății precizează că femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina, iare pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni„, se mai spune în comunicatul MS.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant, avertizează MS.

UPDATE. Tânăra de 27 de ani infectată cu virusul Zika este în afara oricărui pericol, fiind vorba de un caz izolat, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

El a confirmat primul caz de infectare a nunui cetățean român cu virusul Zika.

Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie-începutul lunii iulie. și acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere tânără a manifestat simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe„, a spus Colintineanu.

Tânăra, din Sectorul 6 al Capitalei, a fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, apoi a fost externată după ce simptomele nu mai erau prezente.

Tânăra este în afara oricărui pericol, este un mesaj importat iar cazul ei este unul izolat legat de o călătorie pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Cu alte cuvinte nu vorbim despre o infectare pe teritoriul Românie ci de un anumit caz de import din zone de risc„, a mai spus Colintineanu.

Probele de la pacientă au fost prelevate la Spitalul Victor Babeș și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul Cantacuzino.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *