Afacerea care rodește: Cât te costă să-ți faci o livadă?

varuirea-pomilor

Afacerea cu fructe românești le face cu ochiul investitorilor în agricultură, mai ales că o livadă poate fi o sursă de profit pe suprafețe mici de teren. Nimeni nu prea vorbește însă despre ce înseamnă investiția inițială într-un astfel de business, așa că am decis să facem o analiză a pieței pentru a afla cât costă să înființezi o exploatație pomicolă în România. Foarte important, am reușit să aflăm de la specialiștii cu care am vorbit și care sunt prețurile în funcție de marile zone pomicole ale țării.

Dacă vrei să începi o afacere cu pomi fructiferi, cel mai ușor este să cumperi o livadă deja înființată și pe care să o modernizezi și/sau întinerești, arată analiza Agrointeligența. Iar pentru amatori, site-urile sunt pline de oferte, majoritatea cu un preț bun. ”Sunt multe persoane care au moștenit de la bunici livezi frumoase, dar care acum au îmbătrânit și sunt greu de întreținut. De aceea se vând majoritatea, nu că nu ar fi rentabile, însă pentru a obține o producție bună, trebuie să muncești la pomi”, ne-a declarat Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

Prețul mediu de vânzare al unei livezi în funcție de poziționarea geografică:
Transilvania- 5.000 euro/ha
Bihor-6.000 euro/ha
Moldova câmpie -1.627 euro/ha livadă tradițională
Moldova deal- 5.700 euro/ha livadă intensivă
Oltenia campie -1.800 euro/ha livadă tradițională
Timiș- 4.000 euro/ha
Dolj -5.000 EURO/ha
Constanța- 5.000 euro/ha

Cea mai scumpă ofertă existentă la acest moment este Dobrogea, unde o livadă superintensivă înfiintată acum 2 ani pe o suprafață de 1 ha se vinde 45.000 euro.

Costul înființării unei livezi de la zero

Înființarea unei livezi de la zero este cea de-a doua variantă pentru a intra în rândul producătorilor români de fructe. Este un proces mai dificil, însă garantează profitul. Alegi soiurile, arhitectura livezii, gândești tot planul de afaceri și, partea cea mai grea, cauți și găsești finanțare.

Să le luăm pe rând, însă.

O livadă de pomi fructiferi în sistem tradițional poate fi înființată cu 3.000 de euro-5.000 euro pe hectar, aici intrând doar costul materialului săditor, nu și prețul terenului. Totuși, o astfel de investiție nu asigură un venit bun întrucât producția obținută nu este suficientă pentru a susține un business integrat decât dacă acesta este mic, gen producții de gemuri de casă, siropuri naturale sau comercializarea fructelor uscate.

Pentru o exploatație pomicolă în sistem intensiv, prețurile pornesc de la 16.000 de euro pe hectar, putând ajunge la 30.000 de euro, în funcție de nivelul de specii și de nivelul de intensivizare al livezii. În acești bani intră însă și investiții obligatorii pentru o afacere de acest nivel: sistem de irigații sau plase antigrindină. ”Aceste sisteme sunt absolut necesare, nu reprezintă un moft. Ele asigură producția, însă presupun un cost în plus. Din evaluările noastre, este vorba despre 3000-7000 de euro pe hectar pentru sistemul de irigații și de 5000-10.000 la hectar pentru sistemele de protecție tip plasă antigrindină. În plus, pentru lucrări se iau în calcul alte cheltuieli precum cele pentru un tractor, pompă de stropit, remorcă și disc. Investiția trebuie să includă și un depozit cu atmosferă controlată pentru păstrarea fructelor”, explică Robert Rekkers, director executiv al Agricover Credit IFN.

Conform pomicultorilor cu care am discutat, recuperarea investiției se realizează în 2-4 ani în funcție de soi. ”Dacă materialul săditor este de calitate, încă din primul an, o livadă produce între 5 și 10 tone/ha, în al-2-lea an produce între 10 și 20 tone/ha, iar în anul al-3-lea între 25-40 tone/ha”, a declarat pentru Agrointeligența Aurel Tănase. Ca și nivel de preț pentru puieți, prețurile variază între 4 și 8 euro, în funcție de specie, soi și cantitatea cumpărată.

Costuri de înființare (cifre):
Livadă superintensivă de măr costă în jur de 30.000 euro/ha
Livadă intensivă 15.000-20.000 euro/ha
Livadă semiintensivă 10-12.000 euro/ha
Livadă tradițională 3.000 euro/ha

Mai departe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *