8 efecte ale consumului de cafea asupra organismului

1. Sistemul digestiv. Numeroase persoane consuma cafea dupa masa, mai ales pentru proprietatile laxative ale acesteia, cofeina stimuland peristaltismul (motricitatea) intestinala, mai ales la nivelul colonului. Asupra colecistului („fierei”), efectul este contractil, cafeaua stimuland eliberarea de bila la nivelul duodenului.
2. Sistemul nervos. Un consum de cel putin trei cesti de cafea pe zi duce la scaderea cu 56% a riscului de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sanatoase, previne aparitia bolii Alzheimer, imbunatateste procesele cognitive si memoria si intarzie aparitia dementei. De asemenea, consumul de cafea ajuta la recuperarea mai rapida dupa o anestezie generala.
4. Consumul regulat de cafea are un rol anti-cancerigen in ceea ce priveste carcinomul hepato-celular (cancerul de ficat), cancerul de colon, scade riscul de aparitie al cancerului de prostata si al melanomului malign.
5. Efect anti-oxidant: cafeaua contine numeroase substante si acizi antioxidanti si polifenoli, acestia fiind prezenti in cantitate mai mare in cafeaua verde.
6. Cafeaua potejeaza dintii de aparitia paradontozei, avand un rol antibacterian impotriva bacteriilor ce produc cariile dentare.
7. Cafeaua favorizeaza absorbtia de calciu, scazand astfel riscul de aparitie a osteoporozei, mai ales la femeile la menopauza.
8. Consumul de cafea, contrar consumului de sucuri carbogazoase, reduce aparitia calculilor renali („pietre la rinichi”).